Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen skidåkning i sikte innan nyår

För knappt en vecka sedan kom så äntligen kylan. Sedan dess har kanonerna sprutat snö i både Gustavsbergsbacken och Ladängen. Men någon skidåkning i jul och nyår är inte att räkna med.

Frånvaro av konstant kyla och för varmt vatten i Storsjön satte stopp för snötillverkning under första halvan av december. Men sedan förra veckan är Gustavsbergsbackens fläktkanoner och Ladängens lansar äntligen i drift.

– Det är vädret som bestämmer. Vi kör för fullt, dygnet runt, så länge kylan håller i sig, säger Roine Persson som sköter lift och snöläggning i backen.

Hittills har årets vinterväder varit väldigt likt fjolårets med återkommande mildväder och i stort sett ingen nederbörd.

– Vädret har varit nästan identiskt fram tills förra veckan när kylan kom. I fjol var det en riktig skitvinter, då fick vi slita hårt för att få till backarna, ­säger Roine Persson.

Att ge sig på en kvalificerad gissning om när backarna på Frösön kan tänkas öppna vill han inte ge sig in på. Men att de ska kunna öppna i mellandagarna är uteslutet. Och mest troligt inte heller under nyårs­helgen.

– Det är helt omöjligt att säga en datum, meddelar Roine.

Ulf Löfvenberg, enhetschef Teknisk förvaltning Park och Fritid, ger ett liknande svar:

– Vi hoppas kunna öppna strax efter nyår. När vi väl har snö så att det räcker ­behöver vi ett par dagar på oss att plocka undan kanonerna och få upp skyddsnäten. Vi gör så gott vi kan med de grejer vi har, och kommer att köra dygnet runt även på julafton.

Förra säsongen öppnade Gustavsbergsbacken för allmänheten 15 jan och Ladängen öppnade först 23 januari.