Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen skyddsjakt – då åt älg upp alla plantor

Det stora kalhygget ser overkligt ut.
I stället för träd sticker en mängd konstiga pinnar upp ur marken.
Älgarna har kämpat för att överleva vintern.
Inte en enda planta är orörd.

– Det här är totalförstört. Efter 15 år är det bara att börja om från början med markberedning och plantering, säger Anna Westerlund skogskonsulent vid Skogsstyrelsen när hon tittar på förödelsen.

Förutom alla förlorade år kostar det säkert 75 000 kronor eller mer att starta skogsvårdsarbetet på nytt på just det här 15 hektar stora hygget.

dessutom hopplöst att plantera vanlig tall här så länge det är som det är på vintrarna. Gran passar inte på marken. Contorta är lite tåligare men enda lösningen är att minska älgstammen, säger Anna Westerlund.

Byarna Brevåg och Handog utanför Lit har under många år drabbats av vandringsälg. Den gångna vintern har varit den värsta någonsin och de flesta skogsägare har drabbats på ett eller annat sätt.

– Det är enorma värden som gått till spillo. I februari ansökte vi om skyddsjakt men länsstyrelsen sa nej, säger Henry Jönsson, en av de markägare som fått skador på sin skog.

som kommer vandrande vintertid kommer från stora områden. De söker efter mat och bättre snöförhållanden. Men sedan Indalsälven korttidsreglerades och därmed inte fryser till vintertid har det blivit stopp vid Brevåg och Handog.

insåg vi vad som höll på hända. Anna Westerlund var hit och bedömde att älgskadorna var på mellan 15 och 20 procent redan i slutet av januari. Skogsbruket och Skogsstyrelsen är annars överens om ett mål på högst två procent. Vi ansökte därför om skyddsjakt som en sista desperat utväg.

Men vid en helikopterinventering hittades konstigt nog inte så många älgar. Därför blev det nej hos Hammerdals jaktvårdskrets och länsstyrelsen. Då var det bara att resignera och låta skogen bli älgmat, säger Sigge Svensson som också äger skog i området.

hade markägarna i området bjudit in jägarna i Hammerdals jaktvårdskrets för att titta på förödelsen. Ett 30-tal kom. Ingen trodde sina ögon.

– Vi lovade en extra smörgås till den som hittade en obetad tall. Ingen vann, säger Henry Jönsson som är nöjd med träffen.

hur illa det är och förstod att älgavskjutningen måste öka i de områden älgarna normalt håller till. Jag tror att det här kan få effekt. Flera deltagare vid lördagens exkursion sa att de skulle ta med sig sina jaktlag hit, säger Henry Jönsson.

Att det varit ovanligt många älgar på besök i vinter och att det funnits lite mat visar också att djuren gett sig på grövre träd, ätit bark och även gett sig på granar vilket är mycket ovanligt. Normalt äter en älg tio kilo toppskott från tall varje dygn vintertid. Något som innebär att en enda vuxen älg kan beta av ett hektar på ett dygn.