Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen smekmånad för Ibrahim Baylan

nye partisekreterare Ibrahim Baylan får ingen smekmånad. Bara ett dygn efter hans installation kom DN/Synovates februarimätning. Den visar att oppositionen i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet, stadigt förlorar bland väljarkåren.

Ideliga opinionsmätningar kan mer skapa förvirring än påvisa sanningar, men när fler barometrar ger samma trend ökar deras trovärdighet. Den senaste veckan har ett par mätningar visat plus för Moderaterna och minus för Socialdemokraterna.

det klart att oppositionens tidigare kraftiga övertag snart är bortblåst. Bara 2 procent skiljer blocken emellan, mot 19 procent när det såg som mörkast ut för Alliansen. Regeringen är på väg i kapp.

Statsvetare Sören Holmberg är guru i de här sammanhangen. När siffrorna var som sämst för regeringen gav han inte Alliansen skuggan av en chans till omval 2010. Nu är det plötsligt jämnt skägg och frågan är i vilka gömmor Holmberg nu ska gräva för att hitta jämförbar statistik kring det som händer.

Kanske ingenstans eftersom vardagen är så exceptionell. ”Ingen får se något liknande i vår livstid”, sa exempelvis finansminister Anders Borg före helgen och syftade på utvecklingen i ekonomin.

utvecklas politiken mot en personkamp mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Vem är bäst lämpad att leda landet? Vem är trovärdigast i fråga om att lösa jobbproblematiken? Vilket regeringsalternativ kan lösa krisen bäst?

Här måste Socialdemokraternas nye partisekreterare Ibrahim Baylan finna nya lösningar fort. Om inte kommer regeringens uppåtgående trend i väljarsympatier att accelerera ytterligare. Tyvärr är allt inte solsken heller för de borgerliga i DN/Synovates februarimätning.

Centerpartiet går kräftgång och visar sin lägsta notering sedan valet. Bara 5,2 procent måste få även detta partis inre krets att känna oro i maggropen.