Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ingen sossefotboll” när Björnen siktar på toppen i fyran

/
  • Fredrik Jansson och Andreas Olsen har varit ledstjärnor i Björnen sedan starten 2007.

Färgen är svart, från topp till tå. Men det finns inget dystert med BK Björnen. Jämtlandsfotbollens senaste klubb har på två år klättrat upp till division 4 och bjudit på mycket mål och spelglädje.
– I år blir det ingen ”sosse­fotboll”, lovar tränaren ­Andreas Olsen.

Annons

Den korta historien om BK Björnen började i oktober 2006. Mannen bakom allt var Björn Hamberg, själv en ung och lovande spelare i K/D – som i samma veva faktiskt också provade med ÖFK.

Hamberg och hans följeslagare, före IFK:aren Andreas Olsen, var dock inte nöjda med situationen. De skissade på en ny klubb som skulle matcha deras intresse och kompisskap. Och faktiskt. Till säsongen 2007 stod klubben redo för seriespel.

blev trevande, med en tunn trupp och blandad kvalitet. I fjol hände dock något. Björnen både breddade och vässade sin trupp och vann division 5 i suverän stil.

Nu är det plötsligt division 4 – men tro inte att björnarna nöjer sig med att bara vara ”sparring” för de mer etablerade klubbarna.

– Vi vill vara med på övre halvan, säger Andreas Olsen.

Björnen optimism grundas bland annat på det samarbete som upprättats med Frösö IF. Det betyder chans till träning och spel på Lövsta och möjlighet att låna in spelare.

– I yttersta nödfall kan Frösön låna upp spelare av oss, men det stora som Frösön får ut av samarbetet är att de spelare hos dem som är utanför startelvan får spela matcher i fyran, säger Olsen.

Tränarkollegan Fredrik Jansson tror att Björnens vinstnyckel är ”mittens rike”.

– Vi har bästa mittfältet i länet. Det finns sju-åtta man som lätt kan spela i division 3, säger Jansson.

Björnens ambition att vara ett topplag känns rimlig. Inte minst mot bakgrund av träningsmatcherna, som bland annat gett 1–1 mot Ytterhogdal och 4–3 mot Tandsbyn.

Sportsligt ser det bra ut, men det finns orosmoln – det ekonomiska läget.

– Väldigt jobbigt. Vi jagar sponsorer hela tiden, men det ger inget resultat. Vi får förlita oss på vår starka supporterskara, menar Olsen.

– Vi har räknat på mellan 65 och 70 000 kronor. Största utgifterna är serieavgifter, domarkostnader och planhyra.

Andreas håller ändå med att dessa yttre problem ändå svetsar samman laget ännu mer.

– Ja, så är det. Ingen gnäller. Alla spelare betalar en stor summa för att få vara med. Det är på en annan nivå nu och det krävs engagemang av oss alla.

– Ja, men till i år måste vi skippa modellen att alla ska spela lika. I år blir det ingen sossefotboll.

Mer läsning

Annons