Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen sydsamiska i Sveg – heller

Som tidningen tidigare berättat har eleverna i Funäsdalen varit utan undervisning i sydsamiska hela hösten. I Sveg har det inte varit undervisning på drygt ett år.

Det handlar om modersmålsundervisning i ett av de nationella minoritetsspråken, i det här fallet sydsamiska. Eleverna har rätt till det, även om de inte talar språket hemma, det har riksdagen lagstiftat om. Enligt flera föräldrar i Sveg är det fyra elever på Södra skolan som inte fått undervisning i ämnet under hela förra läsåret.

– Vi vill förstås alltid försöka göra det så bra som möjligt, men här har vi inte lyckats fullt ut, det har varit stora svårigheter att rekrytera lärare, säger Gunnel Weinz, chef för förvaltningen för bildning, fritid och kultur.

Det är inte Härjedalens kommun ensam om. I en rapport från Skolinspektionen 2012, där modersmålsundervisning i de fem nationella minoritetsspråken granskas, får flera kommuner kritik för att de inte erbjuder undervisning i den omfattning som lagen kräver.

Just svårigheten att rekrytera lärare lyfts fram som en orsak.

Funäsdalens skola har en lösning på gång med en lärare i sydsamiska, som TH berättat om tidigare. Ett alternativ är att den lärare också tar undervisningen för de elever i Sveg och på andra skolor som vill läsa språket, via distans.

– Planen är att varje rektor tar reda på hur behoven ser ut, därefter ska vi samordna undervisningen mellan skolorna, säger Gunnel Weinz,

Tycker du att kommunen tar sitt ansvar som samisk förvaltningskommun, när man nu faktiskt inte lyckats fullt ut att erbjuda de här eleverna undervisning i samiska?

– Vi har haft delar av en lärartjänst och också erbjudit eleverna i Funäsdalen språkläger. Jag tycker att kommunen har tagit ett ansvar, som också kan bli bättre, säger hon.