Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen tar ansvar för integrationens brister

Annons

I efterdyningarna av regeringskrisen har alla riksdagspartier i mycket kraftiga ordalag fördömt motparten för att inte ta det politiska ansvaret för den parlamentariska situationen.

Men ingen har ställt sig huvudfrågan: Vad menas det politiska ansvaret? Är det att partierna fullkomligt misslyckats med att analysera orsakerna till SD framgång hos väljarna, och som konsekvens inte tagit den diskussion och debatt som skulle ha skett från dag ett då de kom in i riksdagen?

Är det oviljan och oförmågan att acceptera att oavsett vad ett parti står för så är det demokratiskt valet av folket och har därmed den parlamentariska rätten att vara med i riksdagens arbete utan att bli utfryst?

Är det att ingen vill ta det politiska ansvaret för integrationens brister i och med att det är för känsligt eftersom det handlar om hur människor med olika bakgrund och härkomst möts i ett mångkulturellt samhälle?

Hur ska då inblandade instanser kunna samverka och efter sitt specialområde skapa bästa möjliga integration när det politiskt är en för het potatis att hantera?

Integrationen har sedan andra världskriget varit och är en nödvändig och berikande del av det svenska samhället. Därmed följer ett kollektivt politiskt ansvar oavsett partitillhörighet.

Om folket ska ta det mänskliga ansvaret måste politikerna ta sitt politiska ansvar genom att exempelvis ställa sig följande frågor:

Är det rättvist och solidariskt att vissa kommuner ska ta emot fler flyktingar än andra kommuner och därmed få en större ekonomisk belastning för att man inte skapar ett system där alla är tvingade att ta emot dem?

Är det humant och empatiskt att flyktingar hamnar på förläggningar som inte ens vi skulle acceptera för att de är under all kritik vad gäller boendemiljö?

Är det humant gentemot flyktingarna att dessa boenden i vissa fall drivs av aktörer som bara är ute efter att tjäna pengar för att politikerna inte förstått att vi har en bostadsbrist?

Är det rätt att i månader vänta på uppehållstillstånd och när de fått det mötas av ett system som inte vill ta tillvara på deras utbildning och yrkeserfarenhet?

Sedan förra valet har kommunalpolitiker och till viss del folket på olika sätt försökt få riksdagspolitikerna att förstå att en nedtystad integrationspolitik påverkar samhällets funktioner i negativ riktning.

Fördomar och uppfattningar som grundar sig på hörsägen och förvrängd fakta där objektiviteten i det närmaste är obefintlig växer likt en cancersvulst.

Sakfrågorna blir i stället en kamp om vem som är eller inte är rasist eller främlingsfientlig, och det gagnar ingen för integrationen är en växande samhällsfråga vare sig vi vill eller inte.

Ola Frykman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel