Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen tv-avgift för dator

En dator med internetuppkoppling är ingen tv-mottagare, anser Högsta förvaltningsdomstolen. Därför krävs ingen tv-licens.

HFD grundar sin dom på formuleringen att en tv-mottagare enligt lagen är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning av tv-program och att det är de som har en sådan tv-mottagare som ska betala avgift.

Men en dator med internetuppkoppling är inte avsedd för att ta emot utsändningar av tv-program – även om den kan göra det. Att SVT börjat att sända ut sitt schemalagda programutbud på webben i februari 2013 ger därför inte Radiotjänst rätt att ta ut tv-avgift från dem som har dator med internetuppkoppling.

Ska en avgift läggas även på datorer "bör det fordra tydligt stöd i lag", skriver HFD i ett pressmeddelande där man också kallar tv-avgiften för "en betungande förpliktelse".

"Vi hade förväntat oss att HFD skulle döma enligt lagstiftarens intention med ett teknikneutralt utrustningsbegrepp och därigenom bekräfta att Radiotjänsts tolkning och tillämpning av lagen är korrekt", skriver Radiotjänst i ett pressmeddelande.

Radiotjänst konstaterar att den nu får återgå till den tidigare tillämpningen, det vill säga inte längre ta radio- och tv-avgift för dator/mobil med internetuppkoppling.