Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen under 18 ska få tag på alkohol

Dagarna blir längre, snön har smält undan och solens strålar börjar värma. Det är en tid av förväntan och många ungdomar drömmer om sommarens ledighet.

Valborg, och en dryg månad senare skolavslutningen, är tillfällen då vi tyvärr av erfarenhet vet att alkohol ofta förekommer.

Att fira dessa högtider med alkohol är för många en självklarhet, även bland vuxna. En självklarhet som kan föra med sig tråkiga konsekvenser.

Unga människor är extra känsliga för alkohol, bland annat på grund av att hjärnan utvecklas ända upp till 25-årsåldern, men också för att de har svårare att bedöma konsekvenserna av sitt drickande.

Vid högtider är alkohol ofta boven bakom olyckor, bråk och relationsproblem. Man vet dessutom att nästan alla ungdomar som för första gången provar narkotika, gör det under påverkan av alkohol.

I Östersunds kommun har vi en nollvision som lyder: "Ingen ungdom under 18 år ska efterfråga eller ha tillgång till alkohol, tobak eller andra droger". För att lyckas uppnå den här visionen krävs en bred samverkan där alla vuxna i kommunen är överens.

Föräldrarna är de allra viktigaste drogförebyggarna, deras inställning kommer påverka hur barnen förhåller sig till alkohol. Forskning visar att ungdomar som bjuds på alkohol av sina föräldrar dricker betydligt mer än andra barn, även utanför hemmet.

Därför är det viktigt att varken bjuda eller köpa ut alkohol till sina barn eller andra minderåriga. Att köpa ut alkohol är dessutom ett brott.

Snart är det Valborg. Då mobiliserar Östersund för att dela ut flygblad med budskapet "Är vi överens? Ingen under 18 ska få tag på alkohol!". Under lunchtid på onsdagen kommer vi bland annat att finnas på Prästgatan i centrala Östersund.

Senare på dagen kommer ett gemensamt möte hållas där ungdomspolisen, socialtjänst och nattvandrarna ska stämma av inför kvällen.

Tillståndsenheten kommer att påminna alla handlare i staden att kontrollera legitimation extra noga, något som alltid är viktigt men ibland kan behöva uppmärksammas lite extra, inför vårens alla riskhelger.

Förhoppningsvis blir det en lugn Valborgsmässoafton med varma brasor, familjär stämning och inget stök.

Malin Carlström

vikarierande koordinator för Östersunds kommuns drogförebyggande arbete

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel