Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vindkraft i Lillhärdal enligt plan som ställs ut

Kommunstyrelsen gick under onsdagen på kommunledningsutskottets förslag och avstår, i den översiktsplan som ska ställas ut, att föreslå områden för vindkraft i trakterna av Lillhärdal.

Annons

Kommunstyrelsen beslutade på onsdagen vilket förslag till ändring av översiktsplanen i södra och östra Härjedalen som ska ställas ut. Med röstsiffrorna 7-4 blev det en majoritet för det förslag som kommunledningsutskottet lämnat. Beslutet innebär att det inte kommer att finnas något anvisat område för vindkraft i närheten av Lillhärdal där motståndet varit som störst.

– Samma dag som vi hade kommunledningsutskott fick vi besked från flyget vilka områden som måste undantas för deras skull. Då föll båda områdena vid Ytterhogdal, båda vid Herrö, Brickan och Ängersjökölen bort. Hade vi visst det lite tidigare hade kanske en annan bedömning gjorts, säger Anders Häggkvist (C) som nu reserverar sig mot beslutet att ställa ut ett planförslag utan vindkraftsområde i Lillhärdalstrakten.

– Vi som röstade emot förslaget anser att man skulle kunna pröva ett område vid Åndberget. Sen är det ju så att om fullmäktige beslutar att områden är lämpliga för vindkraft så innebär inte det att det blir en utbyggnad, förklarar Häggkvist.

Utöver Häggkvist så reserverade sig även partikamraten Stig Holm samt Gunilla Hedin och Leif Nilsson, båda (S).

Efter utställningen ska översiktsplanen åter gå genom de kommunala beslutskvarnarna innan slutligen kommunfullmäktige tar beslut i november.

– Då är det den nya fullmäktigesammansättningen som vi får efter höstens val som tar beslutet, förklarar kommunsekreteraren Tomas Skog.

Annons