Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen vinstjakt i flyktingmottagandet

När människor på flykt kommer till Sverige ska de få det stöd och den hjälp de behöver för att komma in i samhället. Deras situation ska inte utnyttjas av privata vinstintressen.

Privata bolag gör stora vinster på att hyra ut undermåliga lokaler till Migrationsverket. Inte sällan tvingas personer som söker asyl bo alldeles för många i samma hus och ibland delar över 100 personer på en handfull toaletter.

I Föllinge slogs det till exempel larm om undermåligt och närmast obemannat boende där 70 flyktingar fick dela på några få kylskåp och spisar.

Företag har hyrt ut bostäder utan rinnande vatten och det finns boenden med stora mögelproblem. Bostäder som ingen skulle behöva bo i kan för ägaren bli en god affär med höga vinster.

Även de stora välfärdskoncernerna har gett sig in på området. Attendo Individ och familj AB har satsat stort på asylboenden och gjort 200 miljoner kronor i vinst på tre år. Ändå betalar de inte någon bolagsskatt. Attendos ägare är ett riskkapitalbolag i skatteparadiset Jersey.

Orsaken till att bolag kan göra så höga vinster på att hyra ut till Migrationsverket är att det råder brist på bostäder. Regeringens nästan obefintliga bostadspolitik har gjort att det råder bostadsbrist i stora delar av landet.

Kombinationen av bostadsbrist och vinstintresse har lett fram till det utnyttjande av asylsökandes situation som vi kan se i dag.

Det finns många positiva exempel på flyktingmottagande också – inte minst i vårt län, där Grytan kan lyftas som ett boende där man i högre grad visat intresse för flyktingarnas situation – men de dåliga exemplen är för många för att vifta bort som enstaka fall.

Vänsterpartiet vill att de privata vinsterna i flyktingmottagande ska bort. Det är inte något man gör över en natt, först måste vi se till att det finns tillräckligt med bostäder.

Vi vill därför utveckla ett statligt fastighetsbolag som utan avkastningskrav kan ta fram lämpliga boenden. Vi vill ge det statligt ägda Statens Bostadsomvandling AB i uppdrag att köpa upp och omvandla bostäder i de kommuner där det finns ett överskott.

Det ska även bygga nya bostäder. Så använder vi resurserna bättre och tränger undan det privata vinstintresset från flyktingmottagandet.

För att komma till rätta med bristen behövs också en generell politik för fler bostäder i Sverige. Det duger inte att tro att marknaden löser bostadsbristen.

Vänsterpartiet vill ha statliga subventioner för byggande och har målet 40 000 nya bostäder om året, varav en majoritet ska vara hyresrätter. Genom att mota tillbaka bostadsbristen kan flyktingar som har fått uppehållstillstånd snabbare lämna asylboendet. Då minskar Migrationsverkets behov av att hyra från de vinstdrivande bolagen.

Alla har rätt till ett bra boende. Det gäller även de kvinnor, män och barn som söker asyl. Flyktingmottagandet är ett samhällsansvar, inte något som ska mjölkas på vinster av privata bolag.

Jessika Svensson (V)

riksdagskandidat för Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel