Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen VM-final för damkronorna – blev utklassade av Kanada i gruppfinalen

Det blir inget VM-guld för damkronorna. Efter förlust mot Kanada i gruppfinalen, 0–7, kan Sverige som bäst nå en bronsmedalj.

Annons

Kanada dominerade gruppfinalen i ishockey-VM rejält, något som skottstatistiken 39–18 vittnar om. Men det var inte det överlägsna puckinnehavet som lade grunden till damkronornas förlust; svenskorna föll på individuella misstag.

två minuter misslyckades Jenni Asserholt med att få ut pucken ur försvarszonen, vilket gav kanadensiskorna ett tre mot ett-läge. Caroline Ouellette avslutade skarpt mellan benen på Sara Grahn i det svenska målet.

När drygt halva perioden spelats var det Grahn som blev syndabock. Carla MacLeod kom fram på högerkanten och från nedanför den förlängda mållinjen slängde hon in pucken mot mål. Och i mål. Den annars duktiga Grahn såg inte pucken och fumlade in 0–2.

– Vi har det riktigt tungt därute, de får göra lite som de vill, sade Grahn till SVT efter matchen.

Matchen hade många utvisningar, och det var i numerärt överläge som Sverige skapade målchanser. Därför var det typiskt att Kanada gjorde 3–0 just i powerplay efter halva matchen. Då hade Sverige börjat jämna ut spelet på isen.

vi orkar åka med dem under den första halvan, men i sista orkar vi inte. De är för bra. Men vi har ett ungt lag, där åtta fortfarande är juniorer, säger förbundskaptenen Peter Elander.

– Nu ska vi vinna två och ta oss till bronsmatchen.

mål punkterade matchen kort in i den sista perioden. Marie-Philip Poulin gled förbi de svenska försvararna och sprätte magnifikt in en backhand i nättaket. Innan matchen var över hade ytterligare tre mål fallit och fastställt slutresultatet till 7–0.

I och med förlusten missar Sverige finalgruppspelet, där de tre gruppvinnarna gör upp om finalplatserna. I stället får Sverige slåss med de andra grupptvåorna om en plats i matchen om tredje pris.

I grupp A vann USA över Ryssland med 8–0, och amerikanskorna är därmed vidare till finalgruppspelet. (TT)