Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inger minns åren med Gunnar Wiklund

Söndagen den 29 september, är det 30 år sedan artisten Gunnar Wiklund avled, 54 år gammal. Han föddes i Luleå och var en av Sveriges mest populära schlagersångare. Gunnar slog igenom 1959 med "Nu tändas åter ljusen i min lilla stad", en sång som handlade om Östersund och som skrevs av kompositören Per Martin Hamberg, uppväxt i Stugun.

1960-talet blev Gunnar Wiklunds stora decennium och han utsågs 1961 till Sveriges populäraste sångare. I slutet av 1960-talet drabbades han av flera motgångar, bland annat sjukdom, vilket påverkade musikkarriären.

Gunnar började så småningom turnera igen och vid en Jamtlikväll 1979 återsåg han Inger Schönberg, sångerska från Östersund, som han för första gången blev bekant med 1968. Gunnar och Inger blev ett par, som i fem år bodde tillsammans i Lysekil.

– Vi turnerade i Sverige. Jag körde bilen så att Gunnar kunde vila mellan sina framträdanden.

Inger, som numera är tillbaka i Östersund, fick också vara med på scenen och sjunga tillsammans med Gunnar.

– Han ville ofta att vi skulle framföra "Vi ska gå hand i hand genom livet du och jag". Det är ett starkt minne, som jag alltid bär med mig, berättar hon.

Gunnar Wiklunds sångskatt omfattas av bland annat 37 låtar på Svensktoppen (1962-1970) och fyra framträdanden med sex bidrag i Melodifestivalen.