Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget bekräftat svenskt fall av svininfluensa

Inga svenskar hade i går konstaterats vara sjuka i svininfluensa. SMI:s epidemiolog uppmanar svenskar att inte oroa sig utan njuta av majsolen.

Svininfluensan H1N1 närmar sig Sverige. I går meddelade danska myndigheter att en dansk är smittad med den nya influensan – och nu är svenska myndigheter beredda på att smittan kommer hit.

I går eftermiddag hade Smittskyddsinstitutet (SMI) inget bekräftat fall av svininfluensan. Däremot har fem testade personer fått diagnosen influensa, men det rör sig enligt Annika Linde, statsepidemiolog vid SMI, enbart om influensa A, vilket är den gamla influensan.

– Det är full alert, kan man säga. Tycker man att det är misstänkt att någon har den nya influensan och personen har testats positivt för A-influensan får de Tamiflu och sådant redan nu. Allt sker högst betryggande, säger Annika Linde.

– Just nu verkar viruset inte sprida sig så våldsamt fort. Om det inte gör det kan det antingen dö ut eller så har vi tid på oss. Jag tycker att man ska njuta av majvädret och faktiskt inte bekymra sig för det här. Vi jobbar på för högtryck men gemene man behöver inte vara orolig just nu. (TT)