Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget fritids för Halvöbarna

Förskolan i Arvesund vill ha tillstånd att ha fritidsverksamhet. Trots att det strider mot lagen vill oppositionen tillåta initiativet.

– Det vore högst olämpligt att vi skrev in i protokollet att vi skiter i skollagen, säger Leif Nord (M)

Det var en oenig nämnd som tog beslutet att inte låta föräldrakooperativet Halvöbarna i Arvesund. Kooperativet driver en förskola i den gamla skolan men vill även starta ett fritids.

Kooperativet är villiga att ha fritidsverksamhet på försök under ett år utan ersättning från kommunen. I gengäld vill förskolan att Åre kommun låter fritidsbarnen få skolskjuts från skolan i Hallen till Arvesund.

Tanken är att fritidsbarnen ska integreras med förskolan och det skulle ge bättre beläggning på den nystartade förskolan. Förskolan har inte fullt och det ger minskade kommunbidrag.

Enligt tjänstemännens skrivelse till nämnden kan inte två sådana här verksamheter kombineras. Skollagen ger inget utrymme för det. Tjänstemännen pekar på att skolbarnomsorgens verksamhet måste skiljas från förskolans.

Peter Bergman (S) går emot alliansen och menar att Halövbarna borde få testa att köra fritids trots att det kan strida mot lagstiftningen.

– Det vore värt att pröva om det går att genomföra, säger han till ÖP.

Nämndens ordförande Leif Nord (M) vill inte se någon försöksverksamhet i Arvesund. Han pekar på att lagstiftningen är tydlig- det går inte att kombinera förskola och fritidsverksamhet.