Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget medieprogram i nya gymnasiet

I nya gymnasiet som regeringen vill införa höstterminen 2011 finns inte medieprogrammet kvar. Synd tycker nuvarande medieelever.

Annons

– Jag förstår inte anledningen, säger Maria Månsson.

Hon går första året på medieprogrammet och skulle tillhöra sista kullen av medieelever.

klasskamraterna Ville Westermark, David Lundbäck och Thanakrit Kamon sitter Maria Månsson i ett kontrollrum i lokalerna på Litsvägen, medieprogrammets eget hus. De håller på att göra ett radioprogram, när ÖP hälsar på.

Just att få göra många olika saker är vad som lockade Ville Westermark till medieprogrammet.

– Det verkade roligt att prova en massa saker: filma, fota, redigera, ja det mesta verkade kul, säger Ville Westermark.

Han liksom Maria och David valde medieprogrammet i första hand. Thanakrit sökte visserligen el i första hand, men han tycker att ljudproduktion liknar elämnet så mycket att programmen är jämförbara.

Förslaget att ta bort medieprogrammet är en av flera förändringar som skolminister Jan Björklund och regeringen vill genomföra med start hösten 2011.

skillnad mellan yrkesprogram och teoretiska program. Yrkesprogrammen ska innehålla mer praktik och kunna ge en yrkesexamen.

Alla läser samma kärnämnen, men i olika omfattning. Så elever som går yrkesförberedande program måste komplettera för att få behörighet att söka högskola.

Det är att göra det krångligare att läsa vidare, menar Lärarförbundets Agneta Blücher som är lärare på Jämtlands gymnasieförbund.

– Lärarförbundet vill att alla gymnasieutbildningar ska ge högskolehörighet. Man måste räkna med att man utbildar sig inte en gång i livet utan flera. Då är det bra att ha fått grunden från början.

Lärarförbundet många fördelar med regeringens förslag som exempelvis förbättrad praktik.

Ett nytt gemensamt ämne blir historia, medan estetämnena tas bort ur kärnämnena. Det senare är inte bra, enligt Lärarförbundet.

– Det är många medlemmar som är kritiskt till att ta bort estetämnena. Det är viktigt att få uttrycka sig kreativt, säger Agneta Blücher.

blir VVS- och fastighet ett nytt program, ekonomi och humanistiskt återinförs och medieprogrammet försvinner alltså.

Intagningar sker ändå som vanligt till medieprogrammet i höst.

Sedan ett par år har programmet tappat i popularitet. I höst tas bara en klass in jämfört med tidigare års två respektive tre paralleller.