Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget medlemskap i sikte

27 år. Så lång tid har gått sedan Turkiet ansökte om EU-medlemskap. Sedan förhandlingarna påbörjades 2005 har endast ett kapitel öppnats och stängts – ett av trettiofem områden.

Turkiets EU-minister Volkan Bozkir var ändå hoppfull när han besökte Sverige förra veckan. Bozkir hävdade att landet är redo att ansluta sig till unionen om två år. Men som det ser ut i dag skulle det inte förvåna om Turkiet får vänta i ytterligare 27 år.

Landets president Recep Tayyip Erdogan gör allt för att klamra sig fast vid makten. Efter elva år som premiärminister övertog han nyligen rollen som president. Om Erdogan får som han vill väntar förändringar i den turkiska konstitutionen som kommer att öka hans inflytande. Att landets president är villig att förändra lagen för att utöka sin egen makt vittnar om bristande intresse för demokratins spelregler.

Därtill har Turkiet gjort sig känt som det land i världen som har flest fängslade journalister. Bozkir viftade bort detta vid sitt Sverigebesök – han menade att de inte sitter i fängelse för vad de har skrivit, utan för att de har begått brott såsom rån eller bedrägeri. Något som tycks högst osannolikt.

Vidare pekar EU-kommissionens årliga framstegsrapport på att Turkiet har en lång väg kvar, särskilt när det gäller grundläggande mänskliga rättigheter. Vare sig yttrandefrihet eller mötesfrihet respekteras av landets domstolar.

EU bör dra sig för att släppa in ännu ett medlemsland vars demokratiska grund är skakig, då det har visat sig praktiskt taget omöjligt att påverka ett land när det väl tillhör unionen. Det vore därför ett misstag att välkomna Turkiet som medlem innan landet är uppgiften mogen.