Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget nej till uranbrytning från Maud Olofsson

I fredags pressades Maud Olofsson (C) i riksdagen om sin syn på uranbrytning.

Har vi mineraler som kan utvinnas är det vår skyldighet att de används, svarade hon.

Om uran inte kan brytas i Sverige på ett långsiktigt hållbart sätt eller senare användas på ett hållbart sätt, ja då blir det ingen uranbrytning. Och vice versa.
Så kan man tolka Maud Olofssons svar i riksdagen på de frågor riksdagsledamoten från Jämtlands län, Marie Nordén (S), hade ställt.
Egentligen var det miljöministern Andreas Carlgren (C) som Marie Norden ville ha svar av. I en interpellation hade hon frågat honom om han anser att uranbrytning ska tillåtas i Sverige och vilka initiativ han tänker ta nu när regeringen har flaggat för kärnkraften.
Men Maud Olofsson meddelade att det var hon som svarar.
Och hennes svar gick ut på att riksdagen redan har beslutat om en minerallag och i den ingår uran. Regeringen följer lagen när det blir aktuellt med uranbrytning. Och lagen är tillräckligt tydlig med att det inte blir någon utvinning om verksamheten skadar människor eller natur.
Men alla tillståndsärenden handlar å andra sidan om just det. Tillstånd till miljöfarlig verksamhet ges när verksamheten kan tillåtas utan att den skadar de värden som ska skyddas. Det brukar sällan vara något som alla tolkar lika och är överens om, därför brukar det bli många överklaganden.
Maud Olofsson sa så här:
– Har vi i vår berggrund mineralresurser som kan utvinnas och förädlas i enlighet med de regelverk som riksdagen beslutat är det vårt ansvar och vår skyldighet som beslutsfattare att se till att dessa naturresurser hanteras och används på ett långsiktigt hållbart sätt.
– Jag tolkar det så här: kan man bryta uran i Sverige så kan man hantera uranet som vilken mineral som helst, säger Marie Nordén.
– Jag vet att vi har en stark lagstiftning i Sverige, men när det gäller uranbrytning är ju inte den prövad och vi har visat tidigare att vi kan tumma på lagstiftningar om det är samhällsekonomiskt viktigt.
Socialdemokraterna fattade på partikongressen nyligen beslut om att aldrig medverka till att uranbrytning startas i Sverige, något som de rödgröna partierna är eniga om. Däremot har inget sagts från Socialdemokratiskt håll om att de vill riva upp minerallagen och införa förbud mot uranbrytning.
– Vi ska inte i första hand riva upp minerallagen, men vi är beredda att se över lagen. Det viktiga är att vi ger tydliga signaler till gruvbolagen om att man inte bryter uran i Sverige, säger Marie Nordén.
Hur kan man göra det utan att ändra lagen?
– Man kan ge politiska signaler, under förra regeringen visste gruvbolagen att det inte var aktuellt med uranbrytning. Men visst, vi är beredda att se över lagstiftningen om det är nödvändigt.

– Har vi i vår berggrund mineralresurser som kan utvinnas och förädlas i enlighet med de regelverk som riksdagen beslutat är det vårt ansvar och vår skyldighet som beslutsfattare att se till att dessa naturresurser hanteras och används på ett långsiktigt hållbart sätt.

OP.se har inte nått Marie Nordén för att höra hur hon tolkar meningen.

Socialdemokraterna fattade på partikongressen nyligen beslut om att aldrig medverka till att uranbrytning startas i Sverige, något som de rödgröna partierna är eniga om. Däremot har inget sagts från Socialdemokratiskt håll om att de vill riva upp minerallagen och införa förbud mot uranbrytning. Fredrik Reinfeldt (M) har sagt att uranbrytning i Sverige är en logisk konsekvens av att regeringen öppnar för att nya kärnkraftverk kan ersätta gamla.