Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inred grönt med trendiga krukväxter

/
  • Gerberan är en klassisk glädjespridare som också är populär bland barn.
  • Grönt, gärna i många olika nyanser och strukturer, är starkt förekommande.
  • Vad är blomma, vad är blad? Typiskt för sommarens trender är att allt flyter ihop till en helhet. Blommor ser ut som blad och tvärtom, och bladen har ibland sådan blank struktur att de nästan smälter ihop med den glatta porslinsytan. Foto: Flower Council of Holland
  • Begonian – en tantblomma som i modern miljö plötsligt känns helt rätt i tiden.

Varför bara njuta av det gröna i trädgården på sommaren? Även inomhus skapar grönskan en härlig atmosfär. Efter år av stram inredningsstil med få växter har trenden vänt. I sommar fyller vi våra hem med exotiska krukväxter, gamla tantblommor och massor av gröna blad.

Annons

I år är det go green som gäller för krukväxter och andra inomhusväxter. Det förutspår den holländske floristen Andreas Verheijen som ofta besöker internationella blomstermässor för att tala om växttrender. Då samarbetar han med de holländska blomsterodlarnas branschorganisation, Holland Flower Council, vars årliga trendspaningar han är delaktig i. De holländska trenderna är betydelsefulla i blomstervärlden, inte minst i Sverige.

tror Andreas Verheijen att det stora inspirationstemat blir botanisk energi.

– Det handlar om att fylla våra hem med tropiska, exotiska former och skapa miljöer som andas mystik och magi. Det kan uppstå genom kontraster, som när vi blandar europeiska växter med föremål från andra kulturer, säger han och ger ett exempel:

– Man kanske planterar en välbekant växt i ett föremål med afrikansk känsla, en korg eller liknande. Det kan också vara något som känns gammaldags, som kontrasteras mot något mycket modernt, eller en exotisk växt som kombineras med föremål från ett helt annat kulturellt sammanhang.

Kombinationen av gröna blad i olika storlekar, nyanser och strukturer är också ett starkt tema.

– Gröna blad förmedlar naturens kraft och signalerar återhämtning, energi, hälsa och harmoni men också fridfullhet, säger Andreas Verheijen.

utseendet liknar blad – exempelvis den blanka hjärtformade anthurium eller den trumpetliknande kallan – är populära i olika arrangemang. I kombination med klassiska så kallade mormorsväxter som dahlia, fresia, pion och dill uppstår också en intressant kontrast mellan det exotiska och det välbekanta. Kanske är det en förklaring till att även tanttrenden är på stark frammarsch. Så pass att den ratade begonian nu utnämnts till trendblomman nummer ett.

Andreas Verheijen talar om djärva färger, starka former och tydliga linjer, och menar att många av blommorna fungerar som spännande inslag i en avskalad inredning. Storbladiga, skulpturala krukväxter med blommor i starka färger, som rosenskärm eller miltonia, tillför lite efterlängtad mystik i vardagen (TT Spektra)

Mer läsning

Annons