Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inredaren om det vanligaste felet vi gör i våra hem: "Det krävs ganska mycket mer än så"

Vi är vana vid att anlita hantverkare som snickare och elektriker, men att ta hjälp för att hitta den röda tråden i hemmet är lite mer ovanligt. Inredaren Christin Persson hjälper familjer att få ett hem att trivas i.

Christin Persson har alltid inrett. Redan som barn lade hon beslag på möbelvaruhusens kataloger och köpte inredningstidningar. Ändå blev hon kemist.

– Jag kunde verkligen inte rita så jag hade stämplat mig själv som en icke-kreativ person. Däremot var jag skapligt duktig i skolan, och kom in på det naturvetenskapliga spåret, berättar Christin.

Men efter 15 år i läkemedelsindustrin, där hon länge känt att hon inte riktigt hörde hemma, började hon fundera på att byta karriär. En personlig coach bad henne fundera på vad hon gillade att göra som barn, och då kom inredningen upp.

– Polletten trillade till slut ned kan man väl säga, och jag började skola om mig till något som gav mig energi i stället för att dränera mig på det. Jag gick en distanskurs, fick bra feedback från lärarna och kände plötsligt att jag hade en riktning. Då blev beslutet faktiskt inte så svårt.

Nu, tre år efter karriärbytet, har hon inte ångrat det en sekund. Christin Persson arbetar som inredare på heltid och hjälper främst privatpersoner med deras hem. Hur omfattande uppdragen är varierar, i lägenheten där vi träffas handlade det om att skapa en helhet.

– Ofta är det så att man har flyttat in i ett nytt hem, men den här familjen hade bott här länge. Däremot kände de att de aldrig riktigt fått till det. De berättade att de flyttade in för tio år sen och fortfarande inte fått upp saker på väggarna. Och det är nog ganska typiskt, säger Christin.

Hon förklarar att ett av de vanligaste felen vi gör är att skaffa det nödvändigaste – soffa, soffbord, matta, tv – och sedan nöjer vi oss med det.

– Det krävs ganska mycket mer än så för att skapa ett hemtrevligt hem, inte minst belysningen är viktig till exempel. Och det händer att jag får i uppdrag att bara hjälpa till med ljussättningen.

Att anlita en inredare handlar om att se hela processen som en investering. Man behöver tänka på det som två budgetar, en för själva inredartjänsten och en för hur mycket pengar man är villig att investera i form av nya möbler, platsbyggda lösningar och lampor till exempel. Den första budgeten får man en offert för, den andra bestämmer man själv och det är också den som styr vad inredaren kan föreslå. Christin Persson jämför kostnaden för hennes tjänster med att köpa en soffa av ett bättre märke. Det kan kännas som en stor utgift.

– Men å andra sidan, i stället för att lägga pengarna på en soffa och göra ett felköp, blir en hjälp med att hitta sakerna man kan leva länge med en investering i hemmet. Det betalar tillbaka sig över tid genom att man trivs och allt hänger ihop.

För familjen i den här lägenheten började allt med just en soffa. De hade länge tänkt ta tag i inredningen, men åren gick och det var först när den gamla soffan gav upp helt som de insåg att det var ett perfekt läge att verkligen förändra hemmet. Christin Persson fick uppdraget att hitta den röda tråden för hela hemmet, och landade i en stil hon kallar "skandinavisk retro med vårfeeling".

– Vi började med att gå igenom vad de gillade och inte gillade, och slog fast att de tyckte om en ganska neutral bas med inslag av en viss grön färg. De hade en del fina möbler som ett klassiskt ellipsbord och lite arvegods från 1950- och 1960-talet så den stilen kändes ganska naturlig. Sedan hade de bestämt en summa som de kunde tänka sig att lägga på nya möbler.

Christin tog fram ett förslag med planlösning så att familjen kunde se den nya möbleringen, moodboard för att visa känslan i färg och form och specifika möbler, lampor och detaljer som kunde sätta stilen. Sedan fick familjen gå hem och fundera.

– Det brukar alltid bli några vändor fram och tillbaka efter att jag presenterat mitt förslag. Det är superviktigt att man som kund är ärlig och säger ifrån om det är något man inte gillar. Den här familjen åkte och provsatt en del möbler för att försäkra sig om att de var bekväma till exempel.

När familjen och Christin var helt överens, lämnade Christin en konkret inköpslista med produkter, inköpsställen och priser. Den kan familjen sedan beta av över tid och sakta men säkert kommer det nya hemmet på plats.

– Många kunder inser att de kanske inte kan lägga jättemycket pengar på ett bräde men kan tänka sig att göra det över tid. Då kan vi ta fram en löst hållen plan över flera år, där man gör några inköp i taget. Jag håller också gärna kontakt med mina kunder, så vi kan följa upp hur det går.

För familjen i lägenheten vi besöker går det strålande. Det är nu ganska precis ett år sedan Christin Persson presenterade sitt förslag och det mesta på inköpslistan är på plats.

Maria Soxbo/TT

Fundera och diskutera

►Tänk igenom vad du vill ha hjälp med innan första mötet samt vad du tycker om och inte. Ta gärna med inspirationsbilder.

►Ha rimliga förväntningar. Bor du i en liten lägenhet med standardtakhöjd är det svårt för en inredare att återskapa det spatiösa, pampiga hemmet från en viss inspirationsbild. Ju mer realistiska förhoppningar du har, desto mer nöjd blir du.

►Var ärlig och rak i kommunikationen. Inredaren vill göra dig nöjd, men kan inte läsa dina tankar. Om något i förslaget känns fel, tala om det.

►Ha ett öppet sinne. Avfärda inte inredarens idéer direkt, utan be att få fundera lite. Ha i åtanke att inredaren bidrar med expertis du själv saknar, och om du sover på saken kanske förslagen känns rätt nästa morgon.

►Se kostnaden som en investering över tid. Låt förändringen i hemmet växa fram om budgeten inte tillåter alla inköp på en gång. Med en tydlig plan blir kommande inköp lättare.

Läs även: 13 bekännelser från en shopoholic: "Åk ut i skogen och uppsök en wifi-fri zon"