Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inredningsmodet svänger snabbt

Inredningsmodet svänger numera lika snabbt som klädmodet. Nyss var folklore och pälsdetaljer det allra senaste, nu ska det vara starka färger, ljusa träslag och 80-talsinspirerade möbler med kromdetaljer.

Det visar en rundvandring på Nordens största designmässa Furniture och Light Fair som arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö en gång per år. Mässan vänder sig huvudsakligen till branschfolk, många av utställarna är formgivare som söker producenter till sina produkter eller producenter som söker återförsäljare. En titt på vad som komma skall med andra ord. Precis som inom klädmodet är det starka färger som gäller, allra hetast är ceriserosa men även neongult, lila och turkost står sig bra. Och inte bara som accentfärg på exempelvis textilier och lampor, nu ska hela soffgrupper och byråer vara knallrosa.

Inspirerat av 80-talet
Ceriserosa och neongult drar tankarna till 80-talet, färgskalan är inte den enda inredningstrenden som påminner om det decenniet. Kromade detaljer är också hett, gärna på blanka vita eller svarta möbler. Inredningen får gärna vara lekfull.
- Nu tar människan plats i inredningen och tar ut svängarna rejält. Det får gärna var excentriska möbler i starka färger, säger Ramona Nilsson från möbelföretaget Voice.
Stora, bulliga former är en annan trend som märks på möbler, men kanske främst på lampskärmar. De ska vara stora och runda, gärna med fotomotiv eller ett färgglatt mönster. Att lamporna ska vara stora i år pekar även en förtitt av kommande julmode på som visades på mässan, även adventsljusstakarna har växt i storlek. Flera av dem får inte plats i ett normaltstort fönster.

Mot ljusare träslag
Ek håller fortfarande greppet om svenskarna som populäraste träslaget, men trenden med mörkare träslag som exempelvis valnöt börjar mattas av. Den riktigt trendkänslige ska satsa på ljusa träslag, som vitoljad ask eller björk. Men då gäller det att vara rädd om ytan, vitoljade möbler är känsliga för fläckar.
- Det är inget för offentlig miljö. Av våra köpare väljer ungefär 30 procent av privatpersonerna vitoljade möbler, berättar personal från småländska möbeltillverkaren Stolab.
Kvistfri furu är också på inmarsch.

Stringhyllan fyller 60
Trender kommer och går - klassiker består. En svensk klassiker som stått sig i 60 år är Nisse Strinnings Stringhylla, första hyllan presenterades 1949.
- Det började med ett elevarbete som Nisse gjorde på KTH. Han gjorde ett diskställ i järntråd, men det rostade. Då kom han på att doppa järntråden i smält plast, diskstället Elfa. Konceptet fördes sedan över till Stringhyllans gavlar, berättar Pär Josefsson från String Furniture.
Stringhyllan har sålt i fem miljoner exemplar i Europa och är en av Sveriges mest sålda möbel genom tiderna, men framgången har haft sitt pris. Stringhyllan är även en av de mest piratkopierade svenska möblerna. Över 200 olika plagiat ska ha gjorts. Stringhyllan är emellertid inte Strinnings största succé, det är Elfa trådback som sitter i garderober och köksinredningar.
2005 började Stringhyllan nyproduceras igen efter några decennier i skymundan. Men det är inte den klassiska designen med svarta eller vita gavlar och träbruna hyllplan som är populärast.
- Det är den helvita, den står för över 30 procent av försäljningen, uppger Pär Josefsson.

ELISABETH PETTERSSON
Nyhetsbyrån NA Media