Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera dömda till långa fängelsstraff för inblandning i Långshyttemordet i Dalarna

Med löfte om en grillfest lurades den 61-åriga kvinnan in i en mordfälla. På väg från festen ströps hon medvetslös och höggs ihjäl med kniv – kroppen dumpades i ett gruvhål i Dalarna.
Nu har flera av de inblandade i mordet dömts till kännbara fängelsestraff.

Annons

Kvinnans ex-make slog larm i juni förra året efter att han försökt nå henne under flera veckors tid.

Polisen började gräva i fallet och kom mördarna på spåret efter att de fått uppgifter om att den 61-åriga kvinnan hade mycket pengar som hon lånat ut till människor hon kände.

Snart kunde elva personer i ett kompisgäng ringas in som misstänkta för inblandning i mordet. Flera av dem hade skulder till kvinnan.

Kompisgänget beslutade sig för att mörda kvinnan. De inhandlade rep, två rullar med sopsäckar, kniv och alkohol. Sedan bjöd de kvinnan på grillfest.

Efter att ha festat och grillat satte sig den 61-åriga kvinnan och sju andra personer i sällskapet i en bil och körde från festplatsen. I bilen fick kvinnan ett rep om halsen – och ströps till medvetslöshet. Sedan höggs hon i bålen, huvudet och i halsen med en kniv.

En 21-årig kvinna erkände inblandning i mordet och ledde polisen till kroppen som dumpats i ett vattenfyllt gruvhål i Långshyttan.

Den 62-åriga kvinnan ville ha tillbaka pengar hon lånat ut. I juli hittades hon mördad i ett gruvhål i Långshyttan i Dalarna. Nu har sex personer dömts för inblandning i mordet.

Långa straff

Flera av de åtalade har nu dömts till långa fängelsestraff för mord. Den 26-åriga mannen som höll i mordvapnet och högg ihjäl kvinnan döms till 17 års fängelse. Den 21-åriga kvinnan döms till 12 år och en 24-årig man får ett fängelsestraff på 16 år.

Några av de åtalade döms för medhjälp till mord. Även de får kännbara fängelsestraff. En 46-årig man och en 45-årig man får 10 års fängelse.

De andra åtalade döms för bland annat underlåtenhet att avslöja mord till kortare fängelsestraff, som de redan avtjänat under tiden i häktet. Tre kvinnor döms till skyddstillsyn.

En kvinna har helt frikänts från misstankar om inblandning i mordet, och en man har dömts för mindre allvarliga brott.

Redan innan jul slog Falu tingsrätt fast att de inblandade var skyldiga. Men innan straffet kunde dömas ut behövdes det göras rättspsykiatriska undersökningar på de skyldiga. Det visade sig att ingen av dem led av någon allvarlig psykisk störning.

Mer läsning