Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle Olsson (S) ledamot i utredning om hur totalförsvarets verksamhet kan förbättras

Regeringen tillsatt en kommitté med uppdrag att utreda hur totalförsvarets verksamhet kan förbättras. Kalle Olsson (S) kommer att sitta med i utredningen.

Annons

"Det försämrade säkerhetspolitiska läget ställer ökade krav på samhällets förmåga att klara svåra påfrestningar och ytterst krig," skriver Kalle Olsson i ett pressmeddelande.

Kommitténs uppdrag är enligt regeringen att utreda behovet av att utöka möjligheterna att besluta om skyddsobjekt för att skydda civil och militär verksamhet. En specifik fråga är användningen av drönare och hur viktiga anläggningar skyddas från intrång från luften.

Riksdagsledamot Kalle Olsson (S), och tidigare ledarskribent på Länstidningen Östersund.

"Maktskiftet 2014 markerade ett trendbrott på det försvars- och säkerhetspolitiska området, och stora satsningar görs nu för att stärka vår försvarsförmåga. Det räcker dock inte med att endast tillföra fler soldater och ny utrustning, vi behöver också förbättra skyddet för totalförsvaret och uppdatera lagstiftningen för att mötamorgondagens hot," skriver Kalle Olsson.

I uppdraget ligger också att analysera behovet av ett konrollsystem vid överlåtelse av viktigare infrastruktur som ägs avstaten, kommunerna eller enskilda och som bedöms vara av betydande intresse för totalförsvaret. Till exempel hamnar,flygplatser, energianläggningar och förmedlingsstationer för telekommunikation.

I april nästa år ska kommitén delredovisa sitt uppdrag och senast april 2019 ska uppdraget slutredovisas.

Läs även:

Kalle Olsson (S) kritisk mot myndigheternas säkerhetskultur: "Den ena mer hårresande uppgiften efter den andra"

Riksdagsmannen: Var och en får ta större eget ansvar i kris

Ledare: Oksanen: Vet du var ditt närmaste skyddsrum är?

Mer läsning

Annons