Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköt ihjäl fru med hagelgevär i Ystad: "Karaktär av en avrättning"

Mordet var en ren avrättning. Den 68-åriga mannen ställde sig bakom sin fru och sköt henne i nacken med ett hagelgevär.
Nu döms mannen av tingsrätten till ett långt fängelsestraff.

Annons

Det var den elfte augusti i fjol som kvinnan desperat ringde till SOS och berättade att hennes man försökte tända eld på huset. Minst en gång ringde hon larmcentralen och bad om hjälp.

När räddningstjänst kom fram till platsen möttes de av en stark bensinlukt. På hallgolvet låg kvinnan skjuten i nacken, Det dödande skottet från hagelgeväret avlossades bakifrån på nära håll.

Den 68-åriga mannen hittades på golvet i vardagsrummet bredvid ett hagelgevär. Mannen var skottskadad i halsen men vid medvetande. Han hade skjutit sig själv.

Mannen fördes med ambulans till sjukhus – och överlevde – snart fängslades han som misstänkt för mordet på sin hustru.

Enligt flera vittnen hade mannen druckit mycket alkohol och flera gånger tidigare varit irriterad på sn fru. Mannen ska under morddagen ha uttalat sig kränkande mot hustrun och hotat henne.

"Liknar ren avrättning"

Domstolen anser det försvårande att mannen tog livet av sin fru i hemmiljö där kvinnan normalt sett borde kunna känna sig säker, och att mordet utfördes på ett sätt "som liknar en ren avrättning".

På golvet i hallen ska mannen ha stuckit hagelgeväret mot kvinnans nacke och sedan tryckt av.

Mordet var inte ett ögonblicks verk konstaterar rätten. Han hämtade bensin och hällde ut den i bostaden, och laddade hagelgeväret. Det fanns tid för honom att besinna sig.

Mannen, som varken erkänt eller förnekat mordet, dömdes under måndagen till 17 års fängelse och skadestånd på sammanlagt 175 000 kronor.

Mer läsning

Annons