Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor virusattack mot Googlekonton

En stor virusattack mot Googlekonton har upptäckts. Mer än en miljon konton har drabbats hittills, enligt IT-säkerhetsföretaget Check Point. Det är en ny malware, skadlig kod, som riktar in sig på Android-telefoner.(TT)

Annons

Det är en ny malware, skadlig kod, som riktar in sig på Android-telefoner. Viruset, som kallas "Gooligan", tar över telefonen och stjäl -postadresser och uppgifter för automatisk inloggning. Med den informationen kan hackarna bakom attacken komma åt bland annat Gmail och Google Photos.

"Gooligan" inriktar sig på de äldre operativsystemen Android 4 (Jelly Bean och KitKat) och Android 5 (Lollipop) vilket används av omkring 74 procent av Androidanvändarna. Enligt Check Point befinner sig 57 procent av de drabbade i Asien och 9 procent i Europa.

– I Sverige har vi en tendens att byta till nya telefoner ofta, säger Fredrik Johansson, säkerhetsexpert vid Check Point i Sverige, till TT.

Företaget har även en sida där det går att kontrollera om ens konto är hackat, https://gooligan.checkpoint.com/.

– Om man är drabbad måste man installera om Android, säger Fredrik Johansson.

Drygt 13 000 Androidenheter blir infekterade av viruset varje dag. Viruset sprids bland annat genom att användarna laddar ner infekterade appar från tredjepartsutvecklare, men sprids även genom phishingmejl.

Check Point har kontaktat Googles säkerhetsavdelning om intrånget.

Annons