Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska skidade till Sydpolen – slog världsrekordet med 10 timmar

Svenskan Johanna Davidsson blev på julafton snabbaste kvinna i världen att ta sig till Sydpolen på skidor. Det tidigare rekordet slogs med tio timmar.

Annons

Johanna Davidsson har nått Sydpolen som snabbaste kvinnan någonsin.

Den 33-åriga sjuksköterskan avverkade de drygt 110 milen från Hercules Inlet på Antarktis kust till Sydpolen, världens sydligaste punkt, på 38 dagar och 23 timmar.

Johanna Davidsson inledde sin resa den 15 november och från början hade hon inga planer på att slå några rekord. Men den långa färden avverkades betydligt mycket snabbare än planerat och då tog hon sikte på rekord.

Men äventyret är ännu inte över, snart vänder Johanna Davidsson om för att ta sig tillbaka till kusten.

"Jag är otroligt glad för att ha nått Sydpolen. Det har varit en fantastisk resa. Nu ska jag vila upp mig inför turen tillbaka ut till kusten", säger hon i ett pressmeddelande.

Ingen svensk kvinna har tidigare åkt längdskidor till Sydpolen helt på egen hand. Med sig på resan hade Johanna Davidsson en pulka som vid starten var packad med 120 kilo.

– Hennes kropp är väldigt sliten, många dagar gick hon över tre mil men nu vilar hon upp sig med god mat, säger Johannas presskontakt Dennis Svärd.

På vägen tillbaka till kusten kommer det dock att gå lite enklare. Då får Johanna Davidsson nämligen hjälp av en kite som fångar upp vinden och ger fart.

Mer läsning

Annons