Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges mäktigaste kvinna Annika Falkengren lämnar SEB

Hon beskrivs ofta som Sveriges mäktigaste kvinna.
Efter 30 år hos SEB har koncernchefen Annika Falkengren nu beslutat att lämna banken.
– Det var nu eller aldrig som jag skulle våga göra det här, säger hon under en presskonferens på måndagsmorgonen.

Annons

Koncernchefen Annika Falkengren ska gå mot nya uppdrag.

De senaste 11 åren har Annika Falkengren varit koncernchef och VD på SEB. Hon har flera gånger omnämnts som en av Sveriges mäktigaste kvinnor. Falkengren har tillbringat hela sitt yrkesliv på banken.

Under gårdagen hade styrelsen för SEB ett extrainkallat möte och under måndagen avslöjades det att Falkengren beslutat att avgå.

Inget avgångsvederlag

– Det finns ingen rätt tidpunkt. Men jag är 55 år och känner att jag vill jobba operativt. Nu har jag tio år till på mig och jag har längtat efter att få kliva ut i myllan, säger Annika Falkengren.

Annika Falkengren kommer att sitta kvar på sin plats tills en ersättare hittats, som senast ska ha utsetts i juli i år. Eftersom Annika avgår självmant får hon inget avgångsvederlag.

– Annika Falkengren har genom sitt långvariga engagemang för SEB och dess kunder, sitt lysande ledarskap och sin djupa branschkännedom visat att människor gör skillnad. Hon navigerade på ett framgångsrikt sätt SEB genom den globala finanskrisen och satte en tydlig framtidsstrategi, säger Marcus Wallenberg, styrelsens ordförande.

Få mäktiga kvinnor

Falkengren ska nu gå in som delägare i den mindre banken Lombard Odier i Genéve, dit hon ska flytta med sin familj.

Hennes avgång innebär att antalet kvinnliga ledare i de tyngsta börsbolagen i Sverige blir än färre.

– Jag kommer att gå in som delägare i Lombard Odier vilket innebär att jag kommer att få jobba mer operativt. Jag har längtat efter det och kände när jag fick chansen att det är nu eller aldrig som gäller.

Mer läsning

Annons