Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Insåg tidigt att jag var tvungen att bredda mig"

I glesbygd gäller det att ett serviceföretag är flexibelt.

– Jag vill nischa mig på golv, men insåg tidigt att jag var tvungen att bredda mig, säger Anders Östergren, grundare till Östergren Golv & Miljö.

Anders Östergren var anställd hos ett byggföretag i södra Sverige när han började fundera på att starta eget.

– Vi gjorde ett stort jobb här uppe och då trivdes jag väldigt bra. Det blev att jag flyttade upp för att försöka starta eget. Det var år 2007.

Till en början ville han inrikta sig på golvvård.

– Jag har jobbat mycket med slipning av sten- och betonggolv, så tanken var att jag skulle inrikta mig på det. Men ganska tidigt kom insikten att jag var tvungen att bredda mig, berättar Anders.

Han började ta på sig städjobb, allt mellan flyttstädning och byggstädning. Strategin var lyckad. Nu, fem år senare, har företaget vuxit och Anders Östergren har fyra anställda. Firmabilen syns över hela länet.

– Städningen har gjort att vi har fått ett jämt flöde hela tiden. Nu tjänar vi inte jättemycket på det men det är jobb som kommer kontinuerligt.

Men företaget är fortsatt inriktade på golv, och framför allt golvslipning.

– Det är en specialitet och något som gör att vi sticker ut. Vi slipar en hel del betonggolv och stengolv. Träjobben är mest hemmajobb hos olika privatpersoner, berättar han.

Både när det gäller städ och golv så är möjligheten till rut- och rotavdrag en viktig faktor.

– Det är inte många privatpersoner som skulle anlita oss för träjobb utan rotavdraget. Det utnyttjas av nästan allihop och är definitivt viktigt för företaget.

– Sedan har vi ju rutavdrag som används en hel del i städjobben.

Har ni de flesta jobben i Strömsundsområdet?

– Strömsund har sin begränsning. Vi är i hela kommunen. Just nu har vi till exempel ett jobb uppe i Blåsjön. Men vi är också mycket inne i Östersund.

Just den här dagen är Anders Östergren hemma hos en privatperson i Strömsund för att förbereda ett golvarbete.

– Det är väldigt varierande arbetsdagar måste jag säga, men väldigt kul.