Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Äkta vildmark är värd att bevara

Intact Forest Landscapes (IFL) definieras av FSC (Forest Stewardship Council) som ofragmenterade skogsområden som varken har upplevt modernt industriellt skogsbruk eller exploaterats för infrastruktur eller industri.

Dessa områden bedöms som tillräckligt stora och naturliga för att fortfarande hysa den ursprungliga biologiska mångfalden och anses därför vara extremt skyddsvärda. Dessa är alltså de sista stycken skoglig vildmark vår planet har kvar.

Majoriteten av världens IFL är koncentrerad till Kanada, Ryssland och Brasilien, medan Europa knappt har någon sådan äkta vildmark kvar. Detta är föga förvånande med tanke på den höga befolkningstätheten på stora delar av vår kontinent. Europa får nöja sig med de fläckar av vildmark som kan hittas i främst norra Ryssland, men även i Sverige och Finland.

Faktum är att Jämtland är värd till hela tre sammanhängande IFL-områden: i Vedungsfjällen, Vålådalen och Hotagsfjällen. Här finner man riktig vildmark där naturen får spela i princip ostört så som den har fått göra i miljontals år.

Till och med de stora skogsbolagen borde kunna hålla med om att IFL-områden bör skyddas. Om inte så är de ändå någorlunda skyddade av FSC-certifiering.

Trots detta så fortsätter oskyddade, äkta vildmarker försvinna i Sverige. De senaste tio åren har alla tre jämtländska IFL minskat i storlek genom avverkning enligt Global Forest Watch.

Idag finns flera avverkningsanmälningar i den norra delen av Vålådalens IFL-område, strax utom räckhåll för naturreservatet. Detta är alltså skogsområden som har stått i princip orörd under hela mänsklighetens historia, men idag utnyttjas de höga virkes- och massapriserna och otillräckligt skydd till att ersätta dem med trädplantage.

Skogsbruk är en kärna i det svenska samhället. Det producerar viktig råvara och skapar kvalitetsjobb. Det finns ingen tvekan om att dessa funktioner är vitala, men diskussionen kräver nyans. På ena sidan står samhället med dess behov av resurser och välstånd och på andra sidan står naturen, som förvisso har haft hundratals miljoner år på sig att utveckla sitt maskineri, men har tyvärr inte utvecklat en tydlig kommunikationskanal som kan förmedla sin utsatthet.

Jag vill hävda att oavsett vart man står i denna diskussion, så kan man i någon grad tycka att äkta vildmark är värd att bevara, särskilt när vi är så lyckligt lottade att ha det på hemmaplan.

En röst för skogen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel