Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Åldersbedömning både dyrt och osäkert

Du vet att du är 16 år. En dag får du ett brev där det står att du är 18. Några dagar senare får du ett nytt brev. Där står det att du är 16. Ytterligare några dagar senare får du ett nytt brev där det står att du att du är 18. Inget av det här kan du överklaga.

Det här måste väl vara fantasi? Inte om du är asylsökande. I sin iver att kasta ut så många som möjligt vill Migrationsverket åldersbestämma alla ungdomar som säger sig vara under 18 år. Är de över 18 är de myndiga och kan klara sig själva. Då kan man också skicka dem till ett land i krig. Alltså vill Migrationsverket "bevisa" att så många som möjligt är över 18.

Den metod som används, att röntga knäleder och visdomständer, sades vara säker. Det är den som har gett upphov till "säkerhet" som i inledningen. Det är inte påhittat, sådana exempel finns.

Samstämmiga experter har dömt ut den svenska metoden som mycket opålitlig. Oberoende tyska experter som undersökt ett antal fall har funnit att 20-25 procent av slutsatserna är felaktiga. En sådan "säkerhet" kan avgöra en ung människas framtid.

Är det här något vi kan vara stolta över? Kan det kallas rättssäkert?

Dessutom kostar dessa åldersbedömningar stora summor pengar med resor kors och tvärs i vårt land. Vi kan använda dessa pengar på ett mycket bättre sätt.

Låt ungdomarna stanna och bygga upp sina liv här. De kan, och vill, dessutom hjälpa oss att bygga upp vårt land.

Sigbritt Herbert, Rättvisepartiet Socialisterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel