Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Älgjägare: Släpp kontorsstolarna och kom ut i skogen!

Svar på Norra skogs och Svenska Jägareförbundets inlägg:

Debatt: Längre sammanhängande jaktsäsong minskar viltskadorna (15 mars)

Debatt: Svar: Etik och forskning ska styra älgförvaltningen (18 mars)

Det är såklart älgens fel att inte målet med Rase (rönn, asp, sälg, ek) efterlevs också? I norra Sverige är mindre än 7 procent Rase och mindre ju längre norrut man kommer – och det är älgens favoritmat. Och det är såklart älgens fel att den hamnar i trafiken och blir påkörd?

Viltolyckorna skulle drastiskt kunna minskas om skogsbolagen valde att samverka med Trafikverket och skogsägarna, se till att röja sly och mindre träd och stamkvista de stora träden närmast vägkanten (här kan vi börja prata arbetstillfällen).

Idag växer det träd snudd på ända in i vägbanan, vilket blev pinsamt tydligt i vintras när man blev tvungen att kvista och röja träd som nådde ända in i vägen på grund av snötyngden på flera ställen.

Och när man väl siktröjer, som man gjorde på E 45 för ett par år sedan, så lämnar man riset i vägkanten – viltet fick middagen serverad vid vägkanten!

Polisen behöver vara betydligt mycket mer ute i trafiken, alla tider på dygnet för att lugna ner trafiken.

Stora frågan är väl varför man inte når avskjutningsmålen? Jägarna hävdar bestämt att det är färre älgar i skogen. Avskjutningsstatiken visar på yngre älgstam, med lägre slaktvikter samtidigt som skogsbolagen hävdar motsatsen.

Personligen tror inte alls på att skippa brunstuppehållet, bland annat för husfridens skull. När man jagat alla helger och flertal av dagar däremellan, så är det ett högst välkommet uppehåll för familj och sysslor som fått stå tillbaka.

Släpp kontorsstolarna och kom ut i skogen, se till att börja jobba aktivt tillsammans i stället och nå samsyn. Jobba för mer Rase, siktröjning och lugnare trafik, så kommer betesskadorna på tallen att minska och viltolyckorna blir färre.

Knegare

Debatt: Replik: Jägareförbundet blundar för problemen med betesskador (30 mars)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel