Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Alla är inte emot vindkraft i Offerdal – vi är många som är för!

Jag är en flerbarnsförälder från Offerdal. Jag har bott här i hela mitt liv, förutom när jag var i Stora staden för min utbildning.

Känner mig nu manad att säga något, fast anonymt. Varför väljer jag anonymitet? Jag vågar inte kliva fram.

Mina barn går på skolan och jag vet att många av vindkraftsmotståndarna är lärare där. Jag vill inte riskera att utsätta mina barn för elakheter eller vedergällningar. Vi har, som säkert inte undgått någon, ett vindkraftsmotstånd här i bygden. Alla som är emot säger det.

Vi är många som hellre ser möjligheter. Möjligheter till pengar till bygden. Vi har bygdegårdar som behöver rustas upp. Pengar till föreningslivet. Möjligheter till arbete. Att slippa åka långa och dåliga vägar in till stan för arbete och hämta och lämna på dagis och fritids. Tänk om man kan få jobb som tekniker på hemmaplan.

För liten tid med barnen. Jag vill att mina barn ska få växa upp i ett samhälle som präglas av företagsamhet. Som ger arbetstillfällen, för jag vill att mina barn ska kunna välja att bo kvar här.

Vi är många som är less på protestlistor. Protestgrupper. Som säger att de representerar hela Offerdal. De gör de inte. Men jag och flera med mig törs inte säga något.

Det ska protesteras. Fiskodlingen i Landön. Etablering av hönshus i Alsen som inte blev av. Almåsa som ville utöka med en lift till för några år sedan. Köpet av skolan i Kluk.

Jag stör mig på, kobajslukt, skoterljud, skidåkare och cyklister som kör för fort. Skogsavverkningar som gör att mina svampställen försvinner och landskapet ändras. Böndernas höbalar som förfular landskapet, kossor som låter, helikoptrar och flygplan som stör. Jag stör mig på det. Men jag gillar läget. För jag äger inte allt runtomkring mig som jag ser och hör. Jag kan inte bestämma vad någon annan ska göra på sin mark.

Jag vill ha utveckling och framför allt mera skattepengar till vår kommun så att den kan utvecklas mer. Så att vi kan utvecklas mer. Vad hände med allaktivitetshallen i Änge? Jag vill ha en rättvis fördelning av våra skattepengar till skolorna.

Ordet ”markägare” har blivit negativt. De blir sedda som bovar. ”Vindrövare”. Det enda jag tycker är tråkigt i sammanhanget är att jag inte är markägare och inte har mark i det området där det nu planeras för vindkraft. Jättesynd.

Det finns motstånd som har väldigt låg nivå på social medier. Personer hängs ut. På den nivån vill inte jag vara. Demokratin i Offerdal är hotad. Ingen törs säga något. Inklusive mig. Gruppen kör fram. Gruppen kör över.

Vi är många. Vi knyter nävarna i fickan. Vi säger inget. Vi törs inte. Vi är tysta. Vi är nog majoriteten i Offerdal.

Oavsett så går mitt liv vidare. Det jag tycker är viktigt att få fram är att om en grupp säger att hela Offerdal säger nej till vindkraft så är inte det en sanning. Bara för att det är tyst från ”Ja-sidan” betyder inte att vi inte finns. Det innebär bara att vi inte törs.

JA till utveckling av Offerdalsbygden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel