Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Alla föreningar har rätt att söka bygdemedel – inte bara några få

Bygdemedlen är tänkt att vara kompensation till de bygder som berörs av vattenregleringen. Ansökningar lämnas in till länsstyrelsen, kommunen prioriterar och länsstyrelsen fattar beslut.

De bygder som berörs sammanfaller i Jämtlands län med kommunerna, bortsett från Bräcke som inte anses vara berört.

Det innebär att alla kan söka bygdemedel hos länsstyrelsen för investeringar i Jämtland exklusive Bräcke kommun.

På länsstyrelsens hemsida kan man läsa att det ställs låga krav på en bygdemedelsansökan. Snart sagt vad som helst kan beviljas bygdemedel bara kommunen prioriterar ansökan. 

Ändå är det endast en liten klick av länets föreningar som abonnerar på dessa pengar år efter år, inte sällan med korruptionsliknande kopplingar till den prioriterande kommunstyrelsen. 

Anledningen till det stabila söktrycket är en vida spridd missuppfattning att bara vissa byar kan söka. Det är en missuppfattning som underlättar tillvaron för både kommun och länsstyrelse.

Kommunen slipper många konflikter vid prioriteringen och länsstyrelsen behöver inte handlägga fler ärenden än vanligt. Bygdemedelsabonnenterna får behålla godiset för sig själv mot att myndigheterna får det lugnare.

Förlorarna är såklart alla de övriga medborgarna som går miste om en finansieringsmöjlighet de har rätt att söka.

Bygdemedlen är inte till för några få. Ansök senast sista oktober!

Arvid Svensson

Så här söker du bygdemedel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel