Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Alla i samma bransch har inte samma löner – inte politiker heller

Det fina med att vara politiker är att man sätter sina egna arbets- och lönevillkor. I alla andra fall skulle det kallas jäv att besluta om egna ansökningar men inte här.

Nu har Bergs kommunpolitiker, utom Moderaterna som röstade emot, kommit på att de är underbetalda. De hade tidigare 72 procent av arvodet för en riksdagsledamot (som har 68 400 kronor i månaden i grundarvode) men vill öka det till 90 procent.

Politikerna i Berg har beslutat att höja sina egna arvoden – kommunalrådet får 12 000 kronor extra varje månad (15 november)

Anledningen är att de jämfört sig med andra kommuner och sett att till exempel Östersund kommun ger ut 100 procent till sina politiker. Bo Karlsson (C) som är ordförande i kommunstyrelsen undrar varför de inte ska få ersättning för att de göra ett lika bra jobb som alla andra politiker i andra kommuner.

Ja, kanske för att Bo och hans gelikar inte är invalda i andra kommuner utan i Bergs kommun, och Bergs kommun har andra förutsättningar. Alla företag i samma bransch i länet har inte samma löner trots att de gör samma jobb. Är det bara arvodet som lockar så var så god att bli invald i en annan kommun.

Bo menar också att de inte höjt arvodet på länge men verkar glömma att det är kopplat till riksdagsledamöternas arvode som justeras upp årligen, så visst har Bo fått mer för varje år.

Nu kommer detta att kosta Bergs kommun cirka 1 miljon, vilket är samma kostnad som för två–tre heltidstjänster inom välfärden (för Bergs kommun betalar nog inte 90 procent av Sveriges högsta löner till sina anställda). Med tanke på hur andra kommuner nu börjar få ekonomiska problem så borde Bergs politiker vara extra försiktiga med skattebetalarnas pengar. Eller planerar de för en skattehöjning kanske?

Det är faktiskt inget tvång för Bo & co att vara politiker. Passar inte ersättningen så finns det nog andra som gärna tar 72 procent av 68 400 kronor och gör ett minst lika bra jobb som Bo och dennes kollegor, för det var väl så Bo motiverade arvodeshöjningen – att alla politiker över hela landet gör ett exakt lika bra jobb.

Irriterad skattebetalare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel