Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Alla måste inse vansinnet med en gruva i Oviken

Artikel 24 av 41
Planerna på gruvbrytning i Oviken
Visa alla artiklar

Annons

Det är skarpt läge nu – Jämtland måste vakna! EU Energy corp, ett kanadensiskt prospekteringsbolag, har skickat ut en skrivelse till oss där de redogör för att de vill ha tillstånd för brytning i Ovikens alunskiffer.

Oviken är en gammal kulturbygd med gamla hus och gårdar, skog och med jordbruksmark som brukas av aktiva bönder. Här finns mjölk- och köttproduktion, kor, får, grisar och hästar och även renar ibland.

Aktiv jakt i olika former, fiske i sjön, friluftsliv, turism, fridlysta växter och fåglar är också att ta i beaktande.

Vi alla människor och djur behöver friskt vatten. Den tänkta verksamheten ligger med Storsjön runt omkring vilket innebär att risken är stor att sjön kommer att förorenas av läckande lakdammar och slagghögar.

Vi minns hur det gick när vi hade Cryptosporidium i sjön. Vattnet fick kokas och folk gick bananas över hur svårt allt blev när vi inte hade friskt vatten i våra kranar.

Vad tror ni då kommer att hända om Storsjön blir förgiftad av gruvverksamhet? Oavsett vad de säjer så går det aldrig att lagstifta mot eller försäkra sig om att olyckor inte kan hända. I detta fall är risken alldeles för stor.

Läs gärna om Talvivaarakatastrofen i Finland. Fundera på vilket liv ni vill leva och vad ni vill lämna till barn och barnbarn.

Oviken med omnejd blir ett gruvsamhälle. Utländska gruvbolag kommer hit, skövlar bygden, vi blir vräkta från våra hem, pengarna hamnar utomlands och kvar står vi, skattebetalarna, med en miljökatastrof. Ett område som ödelagts och en sjö som är obrukbar för all framtid.

Vi måste alla förstå allvaret i detta vansinne. Det drabbar oss alla runt Storsjön och ner till kusten i Sundsvall.

Det här är ingen lek. Tillsammans måste vi stoppa detta nu!

Irene Sandberg Åbbåsen, Oviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel