Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ändra beslutet om att fjärrstyra flygplatsen

Jag deltog i informationsträffen angående fjärrstyrning av Åre Östersund Airport  anordnad av den moderata riksdagspolitikern Saila Quicklund 23 januari. Vi fick en bra presentation av Luftfartsverket, Swedavia och Saab om vad det hela gick ut på. Därefter ställdes frågor av frågeställare med insikter i såväl det civila som det militära området.

Av  frågorna och svaren på dessa framstod att det är fullt möjligt att fjärrstyra flygplatser, men inte vilka flygplatser som helst.

För mig blev det allt tydligare att Åre Östersund Airport är en flygplats som inte ska fjärrstyras. Detta av flera skäl. Här finns redan utbildad och kunnig personal inom flygledning, radarteknik, meteorologi och övrig teknik på plats.

Om vi leker med tanken att fjärrstyrningen från Arlanda var ett faktum och att en störning eller sabotage slår ut nätet, kamerorna och så vidare – då skulle det ta lång tid att kunna nyttja Östersunds flygplats igen.

Militärstrategiskt ligger Östersund mitt i Sverige och kan vid behov snabbt ta emot flygstyrkor från övriga landet för ombasering. Detta om vi har kvar flygledningen i tornet på Frösön.

Ser vi dessutom till att totalförsvaret, civilförsvaret, samhällsbyggnad och kompetens ska finnas på många håll i landet, ser jag det som självklart att Åre Östersund Airport ska undantas från beslutet att fjärrstyras från Arlanda.

Med förhoppning om att inte låta prestige styra detta viktiga beslut.

Dick Enebro (med inte så många flygtimmar bakom mig inom privatflyg, men ändå)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel