Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ansvaret för smittan på äldreboenden vilar tyngst på dem som har ansvar för kris och beredskap

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Just nu pågår det väldigt mycket diskussioner kring smittspridning på våra äldreboenden. Mycket av kritiken upplever i alla fall jag riktas mot personalen och Östersunds kommuns olika ansvariga inom området.

Kaos med provtagningen när smittan kom in i äldrevården i Östersunds kommun – larmet: ”Ohållbart” (6 maj)

Jag tycker att man ska lyfta ansvaret lite högre; jag råkar veta att brist på olika former av skyddsutrustning har varit ett problem sedan länge inom våra äldreboenden – det mesta har gått till sjukhusen, av förklarliga skäl. Men där har våra boenden hamnat i kläm

Virussymptomen är för de allra allra flesta väldigt diffusa; man kan gå runt med viruset utan att veta om det. Och det har det pratats om länge. Och har du inga symtom, så går du till jobbet som vanligt. Men egentligen kan du ändå bära på covid-19; det är så jag har tolkat det.

Och hur ska man då göra? Det är klart att man går till jobbet om man känner sig frisk. Och inom vår äldreomsorg är det redan som det är med personalbrist och sjukfrånvaro – att sjukanmäla sig är något man gör vid minsta symptom, men om man inte får några symtom då?

Problematiken sitter inte endast i att personalen har slarvat med handtvätt och skydd, problemet är den bristande förberedelsen inför kriser som en epidemi.

Lyft kritiken från personal inom vård och omsorg till dem som faktiskt ska skydda oss och medborgarna från den här typen av kriser. Det är där kritiken ska vara. Inte på någon stackars ansvarig sjuksköterska eller undersköterska.

Det finns människor som jobbar med kris och beredskap – var är kritiken mot den yrkesgruppen?

J

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel