Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Apotek för svenskar eller norrmän?

I mars skulle Apotek Hjärtat som ägs av Ica öppna i Storlien vi norska gränsen. Öppningen blev inte av då gränsen stänges i våras, men ska nu i slutet av september öppna i det nya köpcentret för gränshandel.

Det som man som svensk medborgare förundras över att man öppnar ett apotek för att serva norska medborgare på andra sidan gränsen. Det bor 74 invånare i Storlien, så man kan aldrig anse att det är underlag för ett lokalt apotek på orten för de boende.

I juni stängde apoteket i Föllinge, som har 511 invånare, för att underlag inte fanns för att ha ett öppet apotek på orten.

När av reglingen av apoteksmarknaden genomfördes befarandes det just att man enbart kommer ha apotek om det finns ett kommersiellt syfte.

Att stänga ett apotek på en ort som har 511 invånare och öppna ett på en ort som har 74 invånare klingar väldigt illa utifrån ett samhällsperspektiv.

Jag skulle vilja veta vad Läkemedelsverket tycker, som har uppdrag av staten att se till att avregleringen av apoteksmarknaden gynnar Sverige.

Som jag ser det är enda syftet att öppna ett apotek i Storlien är att gynna norska medborgare att gränshandla. Detta styrks extra eftersom man inte öppnade när man skulle i mars för att gränsen stängdes då, men nu väljer att testa att öppna igen när gränsen öppnas igen.

Samhällsnytta?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel