Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Är det förvånande att sjuksköterskor säger upp sig från Region JH?

Jag har arbetat i 40 år, både inom kommun och landsting, som sjukvårdsbiträde, sjuksköterska och distriktssköterska och därmed sett vården från olika synvinklar. 

Organisationer har skiftat under årens lopp - nya chefer, nya rutiner, nya tjänster där ny löneförhandling ingår. 

Allt kostar pengar, aldrig ifrågasätts vad som blev bättre. Kanske något var bättre förr. Besluten tas oftast av personer som saknar personlig kännedom kring verksamheten. Detta gäller både kommunen och regionen.

I takt med sämre ekonomi dras snaran åt, besparingar görs ofta via personalindragningar närmast patienten - sjuksköterskor och undersköterskor. Sjuksköterskor jobbar treskift; dag, kväll och natt. Vardagen blir alltmer stressad, man orkar inte med tempot, man riskerar bli sjukskriven. Livspusslet med familj och barn blir lidande.

Det är bevisat att nattjänstgöring är hälsovådligt, men treskift är sämre än att bara jobba nätter. Ett rent nattschema kan läggas så rejäl återhämtning finns. En nattbonus i lönekuvertet skulle göra nattjänsterna attraktiva.

Region Jämtland Härjedalen har låga ingångslöner för sjuksköterskor, utan yrkeserfarenhet erbjuds man 25 300 kronor i månaden. En undersköterska med lång erfarenhet har högre månadslön. Var finns moroten att vidareutbilda sig, en vidareutbildning som hen får bekosta själv?

Om vi tänker oss en erfaren sjuksköterska på vårdavdelning med en månadslön på 30 000 kronor, som arbetar tillsammans med en stafettsjuksköterska som tjänar det dubbla, 60 000; vilken arbetsmoral, vilken stämning medför det på avdelningen och vilken arbetsmiljö uppstår? Är det förvånande att sjuksköterskor säger upp sig?

När fast personal slutar försvinner viktig kompetens från avdelningen, kompetens som kostat regionen stora pengar. Inskolning innebär att sköterskor med lång erfarenhet lär och informerar de med mindre erfarenhet. Nyanställda riskerar dålig inskolning då många av dessa erfarna sköterskor har slutat. Dålig inskolning medför att arbetet haltar med ökad risk för misstag gentemot patienten.

När det fattas sjuksköterskor på schemarader och tjänster anlitas bemanningsföretag. Vad kostar en stafettsjuksköterska för arbetsgivaren Region Jämtland Härjedalen? Räcker 100 000 kronor per månad när sociala avgifter är inräknade eller stämmer 120 000 bättre?

Dålig arbetsmiljö, stress och låga löner i förhållande till arbetsinsats har bidragit till  att sjuksköterskor säger upp sig. Vem eller vilka av regionens ansvariga vill gå en 3-årig universitetsutbildning till sjuksköterska där C-uppsats ingår, leva på studielån och sedan erbjudas en ingångslön på 25 300?

Till ansvariga och beslutsfattare inom Region Jämtland Härjedalen: diskutera ovan nämnda förslag som innebär kraftig höjning av sjuksköterskelöner med särskild nattbonus så treskift försvinner. På köpet infinner sig ett gott arbetsklimat, god arbetsmiljö och ett arbetslag som är rädda om varandra med goda kunskaper kring vård och omsorg.

Behovet av stafettsjuksköterskor kommer att försvinna men knappast till 1 juni. Regionen har ett tufft jobb att bevisa för yrkeskåren legitimerad sjuksköterska att de är en god arbetsgivare som går att lita på.

Pensionerad distriktssköterska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel