Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Är det verkligen klokt med en byggbonus?

Efter överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverades 1,85 miljarder kronor i 2016 års budgetproposition till en så kallad byggbonus för att stimulera produktionen av bostäder. För 2017 har 1,8 miljarder fördelats och enligt överenskommelsen ska bonusregnet fortsätta, i bästa Postkodsmiljonärsstil, med årliga byggbonusar på 1,3 miljarder.

En stark bevekelsegrund för regeringen är att fler bostäder måste produceras för att motsvara behovet av husrum för nyanlända i respektive kommun. Den delen är uttryckligen prioriterad och slukar 60 procent av det årliga statsbidraget.

En berättigad fråga är om det är klokt att mitt under brinnande högkonjunktur elda på brasan med subventioner? En konsekvens ser vi redan, när frågan om, och farorna med, en fastighetsbubbla dagligen är under debatt.

Subventionen har satt en väldig sprätt i denna sektor och ingen kan blunda för att en överhettad byggmarknad också innebär ökade byggkostnader.

Det finns fler vinnare i detta sosselotteri. Naturligtvis blir de nyanlända som tilldelas en lägenhet jätteglada, men i än högre grad gynnas byggherrar och kommunala fastighetsbolag.  Hela denna bonusidé är en gigantisk gåva från Sveriges skattebetalare, som kanske tänkt sig något annat för pengarna.

C-A Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel