Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är regionen förberedd om coronaviruset dyker upp i länet?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Annons

Hur tänker ni som sitter i ledningen för Region Jämtland Härjedalen beträffande det faktum att coronaviruset vilken dag som helst skulle kunna dyka upp vi vårt län?

Förbereder ni er i omtanke om oss för en sådan situation? Eller är ni fullt upptagna att med alla till buds stående medel försämra tillvaron för era anställda?

Jörgen Marcusson, Söre, oberoende konservativ

- - - - -

Svar direkt:

Inom Region Jämtland Härjedalen har vi jobbat med förberedelser för nya coronaviruset (2019-nCoV) sedan de första rapporterna kom i slutet av december, och vi är förberedda.

Vi har sedan tidigare en planering för potentiellt samhällsfarliga infektioner. Det är inte så länge sedan vi hade ett stort utbrott av Ebola i Västafrika. Före det har vi bland annat haft den så kallade svininfluensan och sars. Grundläggande planering fanns alltså redan innan.

Det vi gjort utöver detta är att anpassa den grundläggande planeringen till det som är specifikt för just denna smitta. Det gör vi i samverkan med Folkhälsomyndigheten, där det som tidigare var Smittskyddsinstitutet nu finns. De har i sin tur löpande kontakt med Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och Världshälsoorganisationen (WHO).

Rent praktiskt har vi bland annat kontrollerat våra lager av den skyddsutrustning som behövs, bestämt hur och var vi tar emot patienter med misstänkt eller bekräftad smitta, bestämt var patienter som behöver sjukhusvård ska placeras, samt informerat den personal som kan komma i kontakt med misstänkt eller konstaterat smittade om vad som gäller.

Vi fortsätter följa läget internationellt, samverka med de myndigheter som har bra kontroll på sjukdomen, samt hålla vår organisation i beredskap.

Micael Widerström, smittskyddsläkare

Maria Söderkvist, hälso- och sjukvårdsdirektör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel