Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är vården på Norrlands universitetssjukhus säker för oss kvinnor?

Norrbottens läns landsting har kallat 30 kvinnor till efterundersökningar efter att de genomgått en ofullständig operation vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Kvinnorna har haft en ärftlig risk för bröstcancer och därför valt att operera bort brösten och ersätta dem med inplantat.

Men bröstvävnad har funnits kvar och därmed risken att insjukna i cancer. Att detta skett tycks bero på att det varit plastikkirurger som genomfört operationerna utan att använda den kompetens bröstcancerkirurger har.

Kvinnosjukvården vid sjukhuset i Umeå har varit med om flera allvarliga händelser under de senaste åren. Vi kommer ihåg cellprovsskandalen, där kvinnors cellprover inte analyserades rätt, och nu visar det sig att kvinnor som opererat bort brösten på grund av ärftlighet för bröstcancer ändå riskerar få cancer.

Att detta drabbar kvinnosjukvården på vårt universitetssjukhus är mycket illa, för att utrycka mig milt.

Min fråga blir till styrande socialdemokrater och moderater i Region Jämtland Härjedalen; är kvinnosjukvård som utförs vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå patientsäker för oss kvinnor?

Elin Lemon (C)

oppositionsråd Region Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel