Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Åre kommun – utveckling eller avveckling?

Rubriken avser de investerings projekt som redovisades i ÖP för några dagar avseende utveckling och satsningar i Mörsil, Järpen, Undersåker, Åre och Duved. Men vad har kommunledningen för planer i Marby, Hallen, Mattmar, Kall, Ånn och Storlien. Stagnation och avveckling om artikeln i ÖP visar vad den politiska viljan står för.

En sammanfattning av investeringarna ger följande – 200 nya bostäder i Åre till 2020, garage för 120 fordon, aktivitetshall 2018, och ridhus. I Duved planeras för ett 40-tal lägenheter och dessutom skall skolan byggas ut. I Mörsil satsas på utbyggnad av förskolan och ytterligare skollokaler. I Järpen skall det byggas trygghetsboende redan 2018 – det finns ett redovisat behov i form av en kö. Racklöfska skolan skall byggas ut och ytterligare tomtmark för byggande skall ordnas, både i Järpen och Undersåker. För att finansiera allt detta noteras i artikeln ett lånebehov på 500 miljoner.

Hur skall man då som skattebetalande kommunmedborgare förhålla sig till detta? Ja, bor man i några av ovan redovisade orter kan man naturligtvis känna glädje och framtidsoptimism. Den gemensamma nämnaren för dessa orter är att de ligger längs det centrala E14-stråket, det vill säga cirka tre mil från Mörsil till Duved, vilket tycks vara vad som räknas. Sidoorterna nämns inte och därmed finns de inte – eller?

Den strategin har redan framskymtat i uttalanden från kommunledningen Samtidigt pågår en långsiktig om-lokalisering av servicen från Järpen till Åre. Nyligen har polisen flyttats – hur blir det med gymnasieskolan, systembolaget, kommunkontoret?

Redan i dag dominerar kommuntjänstemännens arbete av det som händer i Åre och Duved. Man kan känna viss frustration över den uppenbara orättvisan när det gäller fördelningen av resurserna. Man kan också välja ett mer positivt förhållningssätt och konstatera att det uppenbarligen finns resurser och därvidlag utgå från en självklarhet – att alla kommunmedborgare är lika värdefulla.

I Hallenområdet har det gjorts en behovsinventering vad gäller trygghetsboende. Det visar sig finnas ett 30-tal personer från 65 år och uppåt som vill flytta till ett annat boende – varvid ett 10- tal villor skulle friställas för barnfamiljer. Det bör noteras att Hallen har närmare till Östersund som centralort än till Järpen. Mot bakgrund av Åre kommuns investeringsplaner kan man konstatera att det inte råder någon resursbrist.

Ett dystert perspektiv ur kommunal synpunkt kan bli att flera av dessa personer väljer att flytta till ett äldreboende i Östersund varvid ett antal skattebetalare försvinner ur kommunen. Cirka 5 procent av det redovisade lånebehovet skulle räcka långt för de tämligen blygsamma krav som finns i östra delen av Åre kommun.

Det är hög tid att partierna och de ledande företrädarna redovisar vad man vill inför det kommande valåret. Skall Åre kommun vara en helhet eller skall medborgarna delas upp i ett A- och B-lag beroende på var man bor i förhållande till E14?

Erik A. Egervärn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel