Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Åsling (C): Vi kan plocka politiska lösningar från Norge

En av våra stora utmaningar är klyvningen av landet, både regionalt och socialt, vilket resulterar i olika möjligheter för människor beroende på var vi bor.

Landsbygdskommittén presenterade i januari 2017 en lista på 75 åtgärder som samtliga riksdagspartier ställde sig bakom. Enigheten höll dock bara en dag, innan ett parti backade ur. 

Nu har det gått ännu ett år och tyvärr har förslagen fortfarande inte hanterats av regeringskansliet. Vi som bor i länet vet att det krävs snabba åtgärder. Inom Centerpartiet har vi lyft fram goda exempel och förebilder. Många politiska lösningar går att plocka direkt från Norge, vilket vi även föreslagit i motioner i riksdagen. 

Vi vill lyfta fram fem verkningsfulla åtgärder för länet.

 • Återbäring på vattenkraften, och därmed skatter som stannar i regionen.

• Differentierade arbetsgivaravgifter, för att sänka anställningskostnaderna för företag på landsbygden.

• Avskrivning av studieskulder, för att stimulera människor med universitetsutbildning att söka sig till jobb på landsbygd.

• Läkarlistning. Man ska kunna lista sig direkt hos en läkare, inte hälsocentral. I Norge innebär det att över 90 procent av befolkningen har en fast läkarkontakt.

• Ökad träbyggnation och förädling av träråvara skapar både jobb och skatteintäkter samt minskade transporter. 

När politiker beslutar måste hela Sveriges bästa stå i fokus. Vi politiker måste skapa bättre förutsättningar för människor att bo och verka där de vill, så även i Jämtlands län. Att hela landet har tillväxt påverkar den svenska ekonomin positivt och borde därmed vara av största intresse för alla.

Egentligen är det inte så svårt. Det är den politiska viljan det hänger på!

 Per Åsling (C) riksdagsman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel