Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att få bo i ekobyn vore en dröm!

Livet gestaltar sig olika i olika perioder och ger därmed olika möjligheter och önskemål för hur vi vill arbeta, bo och leva våra liv. Perioder av familjeliv och perioder av ensamhushåll löser av varandra.

Så är det för de flesta av oss och att våga prova något nytt är lockande. Projektet JLU och ekobyn i Östersund intresserar mig och jag har deltagit på infomöte och följer utvecklingen med största intresse. Att kunna samverka inom en bygemenskap som ger chans till kultur, odling, möjlighet att påverka utformning, volontärskap, möten över åldersgränser och mycket mera - allt det ligger så rätt i tiden.

När man har växt upp i ett småbrukarhem, på 1940-1950-talen, och deltagit i alla förekommande sysslor sedan barnsben så känns detta som en naturlig fas mot slutet av livsloppet. Så mycket man lärde sig om hushållning, hantverk, återbruk, odling, tillvaratagande, samarbete och samägande mm - det måste komma till heders nu igen. Jag blir så glad för att projektet går framåt och hoppas att eventuella stötestenar undanröjs.

Hård kritik efter kommunens nej till Ekobyn: ”Vi har näringsliv, medborgare, kultursektorn och akademier bakom oss” (8 november)

Mitt intresse rör hela stadens utveckling och byggnation. En mångfald av lösningar behövs för att människor ska finna sig väl tillrätta. Detta gäller både centrum och periferi. Det gäller boende, arbetsplatser, kommunikation, skolor, mötesplatser, gröna områden, sport, rekreation och allt som vi vill fylla livet med.

Mina 35 år som stadsguide med otaliga stadsvandringar har gett mig chans att höra många andras åsikter – så kloka och vederhäftiga – men hur kommer de fram? Vilka plattformar finns att göra sig hörd?

Jag fick den hedersamma utmärkelsen Årets Gregorius i början av mars och tänkte därefter ta chansen att göra min röst hörd under våren och framgent i frågor som dessa. Men sedan kom pandemin och lade sin filt över samhället. Saker och ting tystnade – diskussioner kom av sig.

Men livet går vidare och vi behöver planera klokt för oss som lever nu och för framtiden. Att få bo i ekobyn vore en dröm!

Gunilla Nilsson Edler

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel