Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Att få bruka den fjällnära skogen bör vara självklart

 

Under de senaste åren så har allt fler privata skogsägare stött på motstånd när man önskat att föryngringsavverka delar av sin skog. Enligt gängse regler så har man i god ordning ansökt om tillstånd för denna aktivitet hos Skogsstyrelsen men fått svaret att skogen är för värdefull för att avverkas. Inte för värdefull i ett ekonomiskt värde utan värdefull för att den innehåller vissa arter som på vissa håll i landet är sällsynta. Alltså, arten kan vara sällsynt någonstans i landet men kan finnas överallt på andra ställen. Ett sådant exempel är granticka, ett annat är garnlav. Dessa arter hittar man var som helst i den fjällnära skogen men då dessa är rödlistade är detta till grund nog för att stoppa en föryngringsavverkning.

Detta är ett systemfel inom svensk skogspolitik. Om vi skall ställa om till ett grönare och mindre fossilberoende samhälle kan inte den fjällnära skogen konfiskeras av en statlig myndighet med motiv som är allt för tandlösa och dessutom inte bli ersättningsskyldiga gentemot skogsägaren, vill staten ha något måste man ersätta detta med marknadsmässiga belopp.

Nya rättssäkra regler måste fram och gälla lika överallt i hela landet och inte tolkas lokalt. Från miljörörelsen hörs ofta höjda röster om skövling, utrotning av sällsynta arter och kalhyggen som är större än en kraftverksdamm. Man talar aldrig om att det är de växande träden som binder mest koldioxid, man talar heller inte om att trä allt mer kan ersätta höghus av betong och stål, det tar drygt en minut för den svenska skogen att producera ett åttavåningshus i trä.

Under mer än hundra år har de svenska privatskogsägarna skött sin skog med målet att en bättre och rikare skog ska lämnas till nästa generation. Under dessa hundra år har skogvolymen i Sverige fördubblats, samtidigt har Sverige bedrivit ett av världens mest effektiva skogsbruk, som gjort att vi idag är världens tredje största exportör av papper, massa och sågade trävaror. Vi har med andra ord både fått mer skog – och använt den mer. Detta bevisar att brukad skog ger en hållbar utveckling och ett hållbart samhälle där självklarheter som vård, skola och omsorg får ekonomiskt underlag av bland annat skogliga skattepengar. 

Magnus Westfält

Förtroendevald i Mellanskog Härjedalens SBO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel