Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att jaga hare och räv med stövare är ett bra alternativ till småviltsjakt

Annons

Kunde i en ortstidning läsa om att ortsbor inte fick plats för att idka sitt fritidsintresse, småviltsjakt, alltså ripjakt i fjällmiljö.

Ripjägare flyttades till Särvfjället – lokalbefolkningen stängdes ute: "Exceptionell situation" (28 augusti)

Beklagligt och oroväckande för landsbygdsborna. Har man tur kan man genom lottdragning få tillgång till några dagars jakt vid skilda tillfällen. Den jakten ger ingen stor köttvolym utan det är andra faktorer som de jägarna värdesätter. Samarbetet med hunden, spänningsmomenten, naturupplevelser, social samvaro, motion, rekreation med mera.

Till dem som vill uppleva de nämnda faktorerna kan jag ge ett alternativt förslag: Jakt med drivande hund av hare och räv.

De hundar som i huvudsak används för den jakten är beagle, drever, och stövare. Eftersom min erfarenhet är jakt med stövare kommer jag att framhålla dess fördelar.

Stövaren är i sig, förutom en mycket duktig och tålig jakthund, en trevlig, snygg, formbar och barnkär familjehund med en lång livslängd. Jakttiden är lång, från 1 september till 28 februari, rävjakt fram till 15 mars.

Det är en förhållandevis billig jakt, och god tillgång finns av valpar efter meriterade föräldrar. Lätt att få tag i jaktmark till humana priser, villebråden finns i hela landet och går inte att jaga sönder.

Jakten kan göras som ensamjakt men även som sällskapsjakt. Den ger en frihet genom att man börjar och avslutar jakten genom eget beslut.

Eftersom det är en lång jakttid får man uppleva årstidernas naturväxlingar, från sensommar via höstmånader till för- och efterjulsvinter. Detta tillsammans med meditation vid en brasa, en grillbit och en kopp kaffe, att bara ta del av det liv som naturen bjuder på är livskvalitet.

Motion erhålls genom att man ofta är i rörelse, ibland med språng eller snabb gång för att komma i läge och kunna avsluta jakten. En marinerad vällagad hare är en delikatess! Att minska rävstammen är vilt- och naturvård.

För er som finner den här jaktformen intressant, tag kontakt med någon stövarjägare och be om att få följa med som jaktgäst någon dag. Blir det en bra dag kommer ni inte att glömma den dagen. Som vid all annan jakt kan det också bli en dag som är mindre lyckad, men ni har ändå upplevt en okonstlad naturdag!

Olle B. Häggkvist, stövarjägare i över 50 år!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel