Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bär skyddsmask vid all patientnära omsorg!

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Största risken att corona sprids är via droppsmitta när vi är för nära varandra. Det vore därför självklart att öka skyddet vid all patientnära vård och omsorg med äldre genom att bära skyddsmask, oavsett om personalen eller den äldre visat några symptom.

Alla uppmanas hålla avstånd, men hur ska hemtjänstpersonal göra det när de hjälper äldre att duscha, på och av med stödstrumpor etcetera? Hemtjänstpersonal går till många brukare på en dag och blir lätt smittbärare mellan olika personer!

Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten menar att vi misslyckats med att skydda de äldre. Smitta har kommit in på många äldreboenden trots besöksförbud och hårda hygienrutiner. Framför allt har många i Stockholm smittats av coronaviruset och dött av covid-19.

Vi kan ta lärdom av och fortfarande göra mycket, speciellt i de delar av landet där corona ännu inte fått så starkt fäste.

Vi kan troligen rädda liv om personalen bär skyddsmask vid all patientnära omsorg, oavsett om personalen eller den äldre visat några symptom. Dessa rutiner ska följas när brukare smittats av corona, men då kan det vara för sent! Vi vill väl se till att äldre och riskgrupper inte får smittan?

Saknas utrustning för att skydda våra äldre måste detta lösas. Det kan inte vara avgörande. När jag kontaktade Folkhälsomyndigheten sa de att kommunerna ska göra det som krävs för att skydda de äldre.

Agera nu och rädda liv och lidande!

Carina Söderlundh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel