Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Barnen har rätt att vistas i lugna trygga miljöer

Annons

Politikernas löften är bara tomma ord. Åtminstone när det gäller att minska våra stora barngrupper som långtifrån följer Skolverkets riktlinjer. Det finns nyöppnade förskolor som har 15 barn småbarn, 1-2-åringar, men då har dom fått minska på personalstyrka trots att det står att det ska vara högre personaltäthet om det är många småbarn.

Vill kommunen behålla utbildad personal och ge personalen förutsättningar att följa uppdraget i läroplanen är det faktiskt dags att följa Skolverkets rekommendationer. Ta aktuell forskning på allvar. Barnen har lika rätt att vistas i lugna trygga miljöer som vi vuxna.

I dag vistas dom flesta av barnen ofta 45-50 timmar i veckan på förskolan och är under största delen av dagen i stor grupp. Sjukskrivningarna har fortsatt att öka och då och då kommer okända vikarier vilket också påverkar hela miljön på förskolan, ordinarie personal får ökad arbetsbörda så det blir en dålig spiral för alla.

Alla politiker borde få i uppdrag att vistas en hel dag på våra förskolor så kanske Skolverkets rekommendationer skulle efterföljas. Vi är många som hoppas på att dom blir lagstadgade för barnens skull. Barnen är vår framtid och vad vill vi ha för samhälle det är en fråga alla borde ställa sig.

A.N

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel