Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Behovet av IT-teknik blir allt större och dyrare

Annons

Vårt beroende av informationstekniken blir bara större och större. Jag blir mer och mer kritisk till den förändring som sker

För ett par veckor sedan upphörde supporten på Windows 7. Det innebär dessutom att den som har Windows 7 och inte kan använda bank-ID. Vad gör man då? Användaren måste uppgradera till Windows 8 eller 10 vilket är en kostnad på minst 1 000 kronor, och det är troligen inte det enda programmet som måste uppdateras.

I slutändan är det nästan lika bra att samtidigt köpa en ny dator, och vad kostnaden landar på är svårare att säga, men det är inte omöjligt att det kan handla om nära på en halv månadslön efter skatt.

Jag vet inte hur många som bryr sig, men de flesta borde göra det. Att köpa en ny dator och nya program kan kosta flera tusen kronor och det är knappast pengar som stannar kvar lokalt i länet.

Både hård- och mjukvarorna produceras i andra länder och det är i princip inte ekonomiskt försvarbart att köpa vare sig dator eller programvaror lokalt, då prisskillnaden mellan nätbutikerna och tänkbara lokala återförsäljare är relativt stor.

Förutom själva inköpet tar det även en del tid att komma i gång med den nya datorn. Det är program som ska installeras och konfigureras. Det är mycket tid som går åt som man gärna kan lägga på andra saker, men nu finns det kanske inget val.

Det finns mycket mer att säga om detta, men jag undrar om den här utvecklingen kommer att vara bra, inte minst då inflytandet över IT-utvecklingen är liten. Många gånger är det företag i Silicon Valley som bestämmer och dessa företag har snart tagit kontrollen över våra liv om detta fortsätter som det har gjort de senaste 10–20 åren.

Egentligen har den här utvecklingen pågått längre, men det är först de senaste decennierna som detta har blivit mer påtagligt och utvecklingen är nu ännu svårare att stoppa när det inte finns produktion och den service som kan behövas lokalt.

Magnus N

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel