Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Beklämmande att beredskapen inför pandemin varit noll och ingenting

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Det kommer en tid efter det att covid-19-krisen är över och de ansvariga politikerna inom regionen och kommunen kommer att hårdgranskas av media och medborgarna.

Nuvarande lag säger att kommuner och regionstyren har det övergripande ansvaret som arbetsgivare, att tillhandahålla ett beredskapslager av skyddsutrustning och en medicinsk lagerhållning för en fastställd period.

Men de ansvariga har tydligen sovit i en djup törnrosasömn utan att märka att en pandemi pågått under snart tre månaders tid i vår omvärld. Och levt i den tron att staten ska vara ansvarig på kommunal och regional nivå!

Vilka kommer då att vara de stora förlorarna? Givetvis de som byggde landet, som som bor på äldreboende där smittan går som en löpeld mellan olika avdelningar på grund av dålig arbetsmiljö!

Och de som är i behov av hemtjänst, där det är en total avsaknad av skyddsutrustning som är godkänd av Arbetsmiljöverket, och en timanställd personal som inte fått information om smittspridningsriskerna.

Och så läser man i lokaltidningarna om personal inom vården som vädjar till företag och allmänheten om hjälp att skaffa fram skyddsutrustning.

Det är beklämmande läsning att beredskapen ska vara lika med noll och ingenting på regional och kommunal nivå när de är arbetsgivare! Är det en chefskollaps?

F d skyddsombud

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel